Članci

Šta označava bol u levom plućnom krilu?

žena se drži za levu stranu grudnog koša, prikazana su pluća ilustracijom

Pluća nemaju veliku količinu receptora za bol, što znači da ukoliko osećate bol u tom predelu, on verovatno potiče iz nekog drugog dela tela.

Međutim, neka stanja koja su u vezi sa plućima, mogu rezultirati bolom u levom plućnom krilu.

U grudima se nalazi nekoliko vitalnih organa, uključujući srce i pluća. Zbog toga je razumljivo zašto se osoba uznemiri i uplaši, ukoliko oseti bol u ovom predelu.

U nastavku članka ćemo se pozabaviti potencijalnim uzrocima bolova u plućima i šta bi ljudi trebalo da urade ukoliko ih osete.

Neke od činjenica o bolu koji se javlja u levom plućnom krilu:

 • Bol može biti simptom različitih stanja
 • Simptomi možda ne zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, ali se mogu odnositi na neki zdravstveni problem, koji bi trebalo ispitati
 • Tretmani bola će zavisiti od osnovnog uzroka nastanka

Šta bi mogao biti uzrok?

Slede primeri nekih zdravstvenih tegoba koje su najčešći uzročnici bolova u plućima, uključujući i bol u levom plućnom krilu:

Astma

Astma je stanje koje izaziva upalu disajnih puteva i razdražljivost pluća. To je hronično oboljenje čiji simptomi mogu biti gubitak daha, šištanje pa i gušenje.

Hronični kašalj i šištanje, koji su povezani sa astmom, mogu izazvati osečaj stezanja u grudima. To stezanje se uglavnom oseća na obe strane.

Kostohondritis

Kostohondritis predstavlja zapaljenski process hrskavice koja povezuje rebro sa grudnom kosti (stenumon).

Kostohondritis izaziva nastanak bola koji se može pomešati sa nastankon srčanog infarkta ili drugim srčanim oboljenjima.

Hiperventilacija

Hiperventilacija ili ubrzano disanje mogu biti posledica neke bolesti ili napada panike. Ovo stanje može uticati na prirodnu ravnotežu ugljen-dioksida i kiseonika unutar tela.

Jedan od primarnih simptoma hiperventilacije je bol u grudima. Pored toga, mogu se javiti problemi sa vrtoglavicom, glavoboljom i koncentracijom.

Rak pluća

Kod ove bolesti, u početku uglavnom nema simptoma. Kako se rak širi, osoba može primetiti simptome kao što su hronični kašalj, kratkoća daha i osećaj bezrazložnog umora i slabosti.

Pneumotoraks

Pneumotoraks je stanje koje označava prisustvo vazduha u pleuralnom prostoru. Rezultat prodora vazduha u pleuralni prostor je kolaps pluća. To može izazvati iznenadne i jake bolove na zahvaćenoj strani grudi.

Pneumotoraks se može pojaviti iznenada ili nakon neke povrede ili bolesti.

Pleuralni izliv (Efuzija pleure)

Pleuralni izliv je stanje gde se višak tečnosti nakuplja unutar sluznice pluća, poznato kao pleuralni proctor. Ovo stanje može prouzrokovati otežano disanje i osećaj bola ili nelagodnosti u predelu levog plućnog krila.

Pleuritis

Pleuritis je upala dvostruke membrane, zvane pleura ili plućna maramica. Kao posledica, može se javiti bol ili nedostatak daha.

Kada se bolest pojavi, lekar će uraditi različite testove kako bi pronašao uzrok nastanka. Uzrok može biti virusna infekcija, trauma ili lupus, autoimuni poremećaj koji napada tkiva i organe.

Upala pluća (Pneumonija)

Pneumonija je naziv za upalu pluća koja može biti izazvana bakterijama, virusima, glivicama i parazitima. Može zahvatiti jedno ili oba plućna krila. Ukoliko zahvati levo plućno krilo, možete osećati bol baš u tom delu.

Dodatni simptomi mogu uključivati kašalj, temperaturu, groznicu i kratkoću daha.

Plućna embolija

Plućna embolija predstavlja opstrukciju (začepljenje) jedne ili više grana plućne arterije trombom/trombima koji potiču iz venskog sistema. Može se pojaviti nakon dugog sedenje ili neke hiruške intervencije.

Simptomi koji ukazuju na probleme sa plućima

Dok neki zdravstveni problemi, koji uzrokuju bolove u levom plućnom krilu, mogu biti blagi, drugi mogu biti razlog za zabrinutost. Neki znakovi koji ukazuju da odmah treba potražiti lekarsku pomoć, ukoliko osetite bol u levom plućnom krilu, su:

 • Bol u grudima, posebno onaj bol koji se širi ka levoj ruci
 • Iskašljavanje krvi
 • Usne ili nokti poprimaju plavkastu boju, to može biti znak da osoba ne dobija dovoljnu količinu kiseonika
 • Nedostatak daha ili otežano disanje
 • Visoka telesna temperatura

Ukoliko pored bola u plućima osetite i neke od ovih simptoma, odmah pozovite hitnu pomoć ili idite do najbliže zdravstvene ustanove.

Znaci koji ukazuju na rak pluća

Simptomi mogu obuhvatiti:

 • Dugoročne promene u zvuku i tonu nečijeg glasa, kao što je promuklost
 • Hroničnu infekciju, poput bronhitisa ili upale pluća, koja teško prolazi
 • Kašalj koji vremenom postaje gori
 • Šlajm uz koji povremeno iskašljavate krv
 • Neobjašnjivi osećaj umora i slabosti
 • Otežano disanje

Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, potrebno je da se obratite svom lekaru.

Kada treba potražiti savet lekara?

Bez obzira da li je bol povezan sa plućima ili ne, ukoliko ometa i utiče na Vaše svakodnevne aktivnosti, potrebno je da se obratite lekaru.

Ovo je naročito važno, ako se bol vremenom pogoršava.

Dijagnostikovanje bola u levom plućnom krilu

Lekar će dijagnostikovati uzrok bola uzimanjem anamneze i fizičkim pregledom pacijenta.

Lekar će Vam poslušati pluća uz pomoć stetoskopa. Postaviće Vam par pitanja, kao što su kada je bol počeo, koje aktivnosti dovode do pojačavanja intenziteta bola, a koje do smanjenja.

Metoda IMAGINGA”

Lekar može da preporuči snimanje, kao što je rendgen grudnog koša, kako bi se utvrdile potencijalne nepravilnosti povezane sa plućima.

Ako ovaj snimak ne otkrije probleme sa plućima, a lekar i dalje sumnja na neki zdravstveni problem, može zahtevati dalje pretrage.

Dalji testovi bi mogli da uključuju snimanje magnetnom rezonancom (MR) ili kompjuterizovanu tomografiju (MSCT). Ova ispitivanja mogu pružiti različite, visokokvalitetne slike pluća, koje mogu pomoći u daljoj dijagnostici.

Analize krvi

Drugi načini ispitivanja mogu uključiti kompletnu krvnu sliku, kako bi se identifikovao broj belih krvnih zrnaca. Visok broj belih krvnih zrnaca može ukazivati na to da u organizmu postoji neka infekcija.

Drugi test, koji lekar može da koristi, se odnosi na proveru enzima, biohemijskih markera. Oni mogu ukazati na to da li se bol u levom plućnom krilu, odnosno grudnom košu, odnosi na srčani udar ili neki drugi srčani problem.

Lekari takođe mogu preporučiti pojedinačne testove, koji će ispitatu druge simptome, koji se javljaju pored bola u levom plućnom krilu.

Lečenje

Odmaranje i uzimanje lekova protiv bolova, može biti od koristi ako je uzrok bola vezan za mišiće oko pluća. Ovi lekovi uključuju Paracetamol i Ibuprofen.

Pored toga vam preporučujemo da pijete Bio-Teo biljne kapi i to Bio-Teo komplet br. 1, za srce i krvne sudove, kao i Bio-Teo kompleta br. 6, za pluća i disajne organe.

Tretmani za druge uzročnike bola u levom plućnom krilu mogu biti različiti. Na primer, ako osoba ima urušeno plućno krilo, to može zahtevati ubacivanje grudne cevi da bi se vazduh oslobodio i omogućilo da se pluća ponovo naduvaju.

Lekari Vam mogu prepisati antibiotike za lečenje respiratornih infekcija izazvanih bakterijama.

Vazno je obratiti se lekaru na vreme, kako bi se odmah započelo sa dijagnostikom, a potom i lečenjem.

Bol u levom plućnom krilu je simptom koji ima više potencijalnih uzroka. Bol se često može odnositi na obližnje organe, kao što su srce i želudac.

Svako ko oseti bol u predelu levog plućnog krila, treba odmah da potraži pomoć lekara, kako bi se utvrdilo da li je bol simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja ili ne.

KOJE SU NAJBOLJE BILJKE ZA PROBLEME SA PLUĆIMA? 

KOJE SU NAJBOLJE BILJKE ZA KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA? 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *