Članci

Šta je infarkt i koji su simptomi mogu da ga najave i do mesec dana unapred?

Većina ljudi misli da je infarkt nešto što se desi odjednom, onako filmski – čovek se uhvati za grudi i padne na pod. Međutim, postoji mnoštvo simptoma koji često prolaze neprimećeno, a mogu da ukažu da će osoba doživeti infarkt

Šta je infarkt?

Srčani udar ili akutni infarkt miokarda je oštećenje i izumiranje ćelija i tkiva srčanog mišića koje nastaje zbog prekida cirkulacije u njima, tzv. ishemijske nekroze miokarda. Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, kod čak 53,3% od ukupnog broja umrlih u Srbiji godišnje, uzrok smrti su bolesti srca i krvnih sudova.  

U proseku svakoga dana od srca umre 147, a svakoga sata šest osoba, od kojih je svaka osma u srednjem životnom dobu ima između 25 i 64 godine. Prema tome, zabluda je da samo starije osobe imaju problema sa srcem. Zbog ubrzanog životnog tempa, konstantne izloženosti sresu i nervozi, loših životnih navika – alkohol, pušenje, masna i jako začinjena hrana, slaba ili neredovna fizička aktivnost, nedovoljno boravka na svežem vazduhu – sve je više osoba mlađih od 65 godina koje imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom.

Ova neslavna statistika svrstala nas je čak na treće mesto u svetu, odmah iza Rusije i Ukrajine, po broju osoba preminulih od komplikacija izazvanih bolestima kardiovaskularnog sistema.

Koji su simptomi infarkta?

Važno je prepoznati i prve znake akutnog infarkta srca i javiti se na vreme lekaru za pomoć u roku od dva sata kada se pojave prvi simptomi – nepodnošljivo jak bol u grudima, gušenje, gubitak svesti, mučnina i povraćanje.

Ali sem tih simptoma koji prate akutni srčani udar, postoji mnoštvo drugih simptoma koji vas mogu upozoriti i mesec dana unapred da nešto nije u redu. Ako ste već naučili da pažljivo osluškujete svoje telo, ovakvi simptomi vam sigurno neće promaći, ali nije zgoreg napomenuti na šta posebno treba obratiti pažnju:

  1. Osećaj slabosti, vrtoglavice ili nesvestice
  2. Kašljanje ili šištanje
  3. Izražen osećaj straha (kao kod napada panike)
  4. Kratak dah
  5. Bol u grudima
  6. Znojenje
  7. Simptomi gripa
  8. Bol u drugim delovima tela npr. leva ruka, vilica, vrat, leđa ili stomak

EVO ŠTA MOŽETE DA PREDUZMETE

Ukoliko imate neki od ovih simptoma koje je lako potceniti i odbaciti kao nešto drugo sve do trenutka dok ne bude prekasno, važno je da ih ne ignorišete, već da poslušate svoje telo.

Obavezna je poseta lekaru, koji bi osim merenja pritiska u EKG-a trebalo da vas uputi da uradite krvnu sliku, test opterećenja, ultrazvuk srca i pluća. Ukoliko postoje ozbiljni pokazatelji da nešto nije u redu, trebalo bi da vas pošalju i na angiografiju.

Ono što je možda i najvažnije jeste da, posebno ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti, a osećate da se nešto neuobičajeno dešava s vašim organizmom, insistirate da vam se uradi barem deo ovih pregleda.

Nažalost, mnogo pacijenata našli su se u situaciji da im lekari kažu “ma nije to ništa, pod stresom ste i anksiozni”, da bi oni nakon par dana završili u hitnoj pomoći sa simptomima težeg srčanog udara.

Da vas ne bi zadesila takva sudbina, važno je da i osobe koje nemaju problema sa kardiovaskularnim sistemom redovno i preventivno piju Antistres + Corvit + Cirkul biljne kapi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *