Članci

8 stvari koje možete učiniti kako biste spečili bolesti srca i moždani udar

Vitka plavuša u sportskoj opremi meditira na obali mora

Kako možete živeti zdravije i duže? Ovih osam ključnih faktora vam mogu pomoći da smanjite rizik od srčanog i moždanog udara, ako ga do sada niste imali. Oni su deo svakodnevnice ljudi koji vode zdrav način života. A oni vam mogu pomoći da izgradite dobar preventivni plan sa svojim zdravstvenim timom (lekari, medicinske sestre, farmaceuti, nutricionisti i drugi profesionalci).

1. Znajte koji su rizici

Ako imate između 40 i 75 godina, a nikada niste imali srčani ili moždani udar, možete ovde Check. Change. Control. Calculator TM da procenite vaše kardiovaskularno stanje u narednih 10 godina. Određeni faktori, poput pušenja, bubrežnih bolesti ili naslednih srčanih oboljenja, mogu povećati rizik. Poznavanjem faktora rizika, vaš zdravstveni tim vam može pomoći da odlučite koje je lečenje najbolje za vas. Mnogi faktori rizika se mogu poboljšati promenom životnog stila.

2. Zdravo se hranite

Vaša ishrana treba da obiluje povćem, voćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima, biljnim, životinjskim proteinima i ribom. Donesite pametne odluke kao što su smanjenje unosa rafiniranih ugljenih hidrata, prerađenog mesa i zaslađenih napitaka. Vodite računa o hranljivim satojcima koji se nalaze u pakovanoj hrani, kako biste smanjili natrijum, dodate šećere, zasićene masti i smanjili transmasti.

3. Budite fizički aktivni

Više se krećite – to je jedan od boljih načina da ostanete zdravi, vodite računa o prevenciji kako ne bi došlo do oboljenja kao i o godinama. Odrasli bi trebalo barem 150 minuta da se bave umerenim aktivnostima aerobika ili 75 minuta energične aktivnosti svake nedelje. Ako ste već aktivni možete i povećati intenzitet aktivnosti u sopstvenu korist. Ako trenutno niste aktivni možete za početak manje sedeti i više se kretati.

4. Vodite računa o kilaži

Ostanite na kilaži koja je dobra po Vas. Ako imate prekomernu kilažu ili ste gojazni počnite sa manjim unosom kalorija i sa više kretanja. Možete uvek proveriti Vaš indeks masti. Ako Vam je potrebna pomoć obratite se zdravstvenom timu o planu gubitka kilaže.

5. Živite bez cigareta

Ako niste pušač i ne koristite duvanske proizvode nemojte ni da počinjete. Ne postoji duvanski proizvod koji je bezbedan. Ako je prestanak pušenja veliki izazov za Vas pitajte tim za pomoć oko gubitka navike koristeći proverene metode. Nemojte samo da zamenite jedan duvanski proizvod za drugi. Probajte i da izbegnete pasivno pušenje.

6. Kontrolišite svoje zdravlje

Ako imate visok pritisak (hipertenziju), visok holesterol, visok šećer, dijabetes ili drugo stanje koje bi Vas dovelo do velikog rizika, veoma je važno da radite sa zdravstevim timom i promenite stil života. Mnoga stanja se mogu preventivno lečiti ili upravljati njima tako što ćete jesti zdravije, postati aktivni, gubiti kilograme i prestati sa pušenjem.

7. Uzimajte Vaš lek

Ako imate zdravstveni problem, doktor Vam može prepisati statin ili druge lekove da Vam pomogne da snizite holesterol, šećer u krvi ili visok krvni pritisak. Uzimajte sve lekove po uputstvu. Nemojte uzimati aspirin kao preventivno sredstvo osim ukoliko Vam doktor to ne kaže. Ako niste imali do sad srčani udar ili šlog, konzumiranje aspirina dnevno Vam možda ne pomogne i može izazvati probleme uključujući rizik krvarenja. Ako ste imali do sad srčani udar ili šlog, doktor će Vam možda preporučiti da uzimate manju dozu aspirina da smanjite rizik od dobijanja drugog.

Pored lekova, dijetetski suplementi kao što je BIOTEO komplet br. 1 za kardiovaskularni i nervni sistem, pokazali su se kao odlčni saveznici. Saznajte malo više o ovom proivodu:

8. Budite timski igrač

Vaš zdravstevni tim Vam može pomoći oko smanjenja rizika dobijanja bolesti ili šloga da biste živeli duže i zdravije. Radite zajedno na Vašem planu prevencije. Postavljajte pitanja i budite otvoreni oko bilo kojih izazova sa kojima možete da se susretnete u pokušavanju da napravite zdravstvene promene. Stres, spavanje, mentalno zdravlje, situacije u porodici, korišćenje cigareta, pristup ishrani, socijana podrška i druga pitanja mogu sva uticati na Vaše zdravlje i blagostanje.

Živite bolje danas za zdravije sutra!

Zaključak? Zdrav život je najbolji način da odložite ili izbegnete mnoge srčane i moždane bolesti. To znači da budete aktivni i fit, da jedete zdravo, izbegavajte pušenje i vodite računa o stvarima koje su rizične po Vaše zdravlje. Vodite računa o svom zdravlju. Koristite i Bio-Teo proizvode, i čitajte naš blog redovno koji će Vam nadamo se postati inspiracija da napravite promene i stvorite zdrave navike kojih ćete se držati kroz život.

2 komentara za “8 stvari koje možete učiniti kako biste spečili bolesti srca i moždani udar

 1. Ljiljana Bajić kaže:

  Koristim vaše proizvode,pijem lekove za hipertenziju i držim je pod kontrolom,ali me jako bolu kolena i skočni zglob desne noge jer imam petni trn ( provjereno snimanjem) . Zbog toga se teško krećem ali ipak sve kućne poslove uradim sama. Specijalista je konstatovao išijas,primila inekcije i ništa bolovi ostali sve mi je gore.

  1. biobulevar kaže:

   Poštovana Ljiljana, preporučujemo vam naš biljni kompet br.8 za koštano mišićni sistem, koji sadrži Os-M pririodni melem i kapi br.5 OS-Muskul.
   Komplet je namenjen osobama sklonim promenama na koštano-mišićnom sistemu kao što su: reuma, artritis, artroza, koksartroza, osteoporoza, spondilartroza, giht i slabost mišića i zglobova.

   Da li pijete naš biljni komplet br.1 za srce, krvne sudove i nervnu napetost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *