Članci

Da li će Vas pranje i čišćenje zuba zaštiti od moždanog udara?

Bolesti desni mogu biti povezane sa visokim stepenom moždanog udara, izazvane zakrčenim i blokiranim arterijama, što pokazuju preliminarni rezultati istraživanja.

Dve neobjavljene studije sugerišu da lečenje bolesti desni, zajedno sa drugim faktorima, mogu pomoći u sprečavanju moždanog udara smanjujući nagomilavanje masnih naslaga u arterijama i sužavanju krvnih sudova u mozgu.

„Pošto upala igra glavnu ulogu u razvoju i pogoršanju ateroskleroze, tj. „zakrčenju“ krvnih sudova, istraživali smo da je bolest desni povezana sa blokadom moždanih sudova i moždanim udarom izazvanim aterosklerozom moždanih sudova,“ rekao je doktor Souvik Sen, koji je vodio obe studije.

Sen je načelnik klinike za neurologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Južna Karolina.

Prva studija je obuhvatila 265 pacijenata sa moždanim udarom. Sen i njegov tim su istraživali da li su povezane bolesti desni sa specifičnim tipovima moždanog udara. Došli su do sledećeg zaključka:

  • Pacijenti sa bolestima desni su imali dvostruko više moždanih udara zbog zadebljanja moždanih arterija nego pacijenti bez.
  • Pacijenti sa bolešću desni imaju tri puta veću verovatnoću da će imati moždani udar u zadnjim delovima mozga, koji kontoliše vid, koordinaciju i druge funkcije.
  • Bolest desni je bila češća kod pacijenata koji su imali moždani udar u velikim krvnim sudovima u mozgu, ali ne i među onima koji su imali moždani udar zbog zakrčenja na drugim mestima.

U drugoj studiji je učestvovalo više od 1100 pacijenata koji nisu doživeli moždani udar. Otkriveno je sledeće:

  • 10% ispitanika je imalo ozbiljno zakrčenje moždanih arterija.
  • Kod pacjenata sa upalom desni su imali dvostruku verovatnoću da imaju umereno sužavanje moždanih arterija.
  • U određenoj starosnoj dobi, visokom krvnom pritisku i visokom holesterolu, pacijenti sa bolešću desni imaju 2,4 puta veću verovatnoću da imaju blokirane moždane arterije.

Preliminarna istraživanja su bila izložena u Američkom nacionalnom udruženju za moždane udare u Los Anđelesu.

„Za doktore je važno da je bolest desni bitan faktor koji može izazvati moždani udar. Potrebno je raditi sa pacijenatima u sprečavanju i rešavanju bolesti desni,“ rekao je Sen u saopštenju za novinare.

Ljudi koji su imali takav stepen bolesti desni, gde je dolazilo do ispadanja zuba, su isključeni iz studija.

Istraživački tim trenutno radi na tome da li lečenje desni potpomaže smanjenju broja moždanih udara.

Istraživanje predstavljeno na sastancima obično se smatra preliminarnim dok se ne objavi u relevantnim novinama sa recenzijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *