Članci

Vizuelni vodič za probleme sa venama i arterijama

Kako teče krv kroz organizam?

Vaše arterije i vene obavljaju veliki posao. Oni su deo transportnog sistema kroz koji se krv kreće. Arterije prenose krv napunjenu kiseonikom, iz Vašeg srca do ostatka tela, zatim vene vraćaju krv nazad u Vaše srce. Odatle ga plućna arterija šalje u pluća, kako bi se krv ponovo napunila kiseonikom. Plućna vena vraća krv u srce, time proces ponovo počinje.

Kada dođe do zastoja?

Ponekad se Vaše vene ili arterije suze ili zakrče, tada krv ne može lako proći kroz njih. Svako usporavanje protoka krvi sprečava da Vaši organi dobijaju kiseonik i hranljive materije, koje su im neophodne za pravilno funkcionisanje. Ako se krv kroz krvne sudove usporeno kreće, može doći do formiranja krvnih ugrušaka.

Koronarna arterijska bolest

Do ove bolesti dolazi kada se u zglobovima koronarnih arterija nakupljaju lepljive masti, zvane plak. Plak sužava arterije, time usporava dotok krvi u srce. Kada se komadić ploče odvoji i smesti u arteriju, on može u potpunosti zakrčiti dotok krvi i time izazvati srčani udar.

Bolest periferne arterije

Periferne arterije šalju krv u Vaše ruke i noge. Kod bolesti periferne arterije dolazi do nakupljanja plaka na zidovima arterija. Kao i kod koronarne arterije, plak sužava arterije i ostavlja manje prostora za proticanje krvi. Ukoliko u Vaše noge ne dolazi dovoljna količina kiseonika i hranljivih materija, osećaćete umor prilikom hodanja ili penjanja uz stepenice. Ako imate ovu bolest, povećava Vam se šansa da dobijete srčani ili moždani udar.

Bolest karotidne arterije

Karotidne arterije se nalaze duž obe strane Vašeg vrata. Dostavljaju krv u Vaš mozak, lice i vrat. Ako imate bolest karotidnih arterija, dolazi do nakupljanja plaka i sužavanja ovih arterija, samim tim manje krvi prodire u mozak, lice i vrat. Komad plaka se može odvojiti i formirati ugrušak. Ako se ugrušak zaglavi u krvnoj posudi Vašeg mozga, blokira protok krvi, to može izazvati moždani udar.

Cerebrovaskularne bolesti

Da bi pravilno funkcionisao, Vašem mozgu je potreban stalni dotok krvi bogate kiseonikom. Bez njega, moždane ćelije umiru. Cerebrovaskularne bolesti ograničavaju snabdevanje krvi Vašeg mozga. U ove bolesti spadaju: moždani udar, suženi krvni sudovi, aneurizme, oslabljene arterije i vaskularne malformacije (abnormalne skupine krvnih sudova).

Proširene vene

Na nogama Vam se mogu videti debele, iskrivljene, plave ili mesnate vene. Ovo ne predstavlja samo estetski već može biti i ozbiljan zdravstveni problem. Ventili koji se nalaze unutar vena, služe da usmere krv prema Vašem srcu i ne dozvole mu da se vraća unazad. Kada Vaše vene oslabe, ventili se mogu oštetiti i omogućiti da se krv vraća unazad. Dok se skuplja, vena može da nabrekne, da se uvije, kako bi se vratila u isti mali prostor. Posavetujte se sa svojim lekarom, ukoliko osetite da Vas bole vene ili niste zadovoljni zbog estetskog izgleda.

Paukolike/čvornovate vene

One su poput varikoznih vena, ali su tanje. Ime su dobile po svom obliku, koji podseća na paukovu mrežu. Mogu se formirati na nogama ili na licu i obično su crvenkaste boje. Mogu se pojaviti nakon neke povrede ili nakon dužeg izlaganja sunčevim zracima. Hormonske promene u menopauzi ili tokom trudnoće takodje mogu prouzrokovati njihovo pojavljivanje.

Krvni ugrušci

Kada se posečete, krvne ćelije zvane trombociti zatvaraju rupu u oštećenoj krvnoj žili, ugruškom koji zaustavlja krvarenje. Plak ponekad može da ošteti unutrašnjost krvnih sudova i prouzrokuje stvaranje ugrušaka. Ovako stvoren ugrušak može biti štetan. On može usporiti protok krvi kroz Vaše arterije i vene. Ukoliko se formira u Vašem srcu ili mozgu, može doći do srčanog ili moždanog udara.

Venska tromboza ili tromboflembitis

Do venske tromboze dolazi usled stvaranja ugrušaka u nekoj od Vaših vena. Nakon povrede, operacije ili dugog ležanja u krevetu možete dobiti ugrušak. Može se formirati u venama blizu povšine Vaše kože ili dublje ispod nje. Lekovi za razređivanje krvi mogu sprečiti povećanje i zaustaviti pokretanje ugruška.

Tromboza dubokih vena

To je ugrušak krvi koji se formira u dubokoj veni, obično u nozi. Može nastati ako ste dugo vremena proveli u krevetu u toku bolesti ili nakon operacije, posle dužeg sedenja u avionu ili automobilu. Višesatno ležanje ili sedenje usporava Vaš protok krvi. Sakupljena krv može formirati ugruške. Najveći rizik je da se ugrušak može osloboditi.

Plućna embolija

Krvni ugrušak u nogama može se odvojiti i putovati sve do pluća. Kada se to dogodi, to se naziva plućna embolija. Ugrušak može da blokira protok krvi u Vašim plućima. Bez krvi, ona ne može raditi onako kako bi trebalo. Pluća neće moći da oslobode dovoljno kiseonika da bi snabdela ostatak Vašeg organizma. Plućna embolija može da prouzrokuje bol u grudima i kratak dah. Može biti opasno po život ako se odmah ne lečite.

Hronična venska insuficijencija

Vene na nozi sprovode krv do Vašeg srca. Ventili u ovim venama se zatvaraju da bi krv tekla ka gore. Kada imate hroničnu vensku insuficijenciju, ventili se ne zatvaraju u potpunosti. Krv prestaje da teče i umesto toga luči se u Vašim venama. Možete dobiti ovu bolest ako krvni ugrušak ošteti ventile na nogama. Starenje ili dugo sedenje takođe može oslabiti vene i zglobove nogu.

Aneurizma

Aneurizma se dešava kada arterijski zid oslabi i izduva poput balona. One se mogu formirati u mnogim različitim krvnim sudovima, uključujući one u mozgu, grudima i trbuhu. Ako se arterija istegne previše, može doći do pucanja. To može dovesto do opasnog krvarenja unutar Vašeg tela. Povreda ili bolest arterija može izazvati aneurizmu.

Kada treba pozvati svog lekara?

Potražite stručnu medicinsku pomoć ukoliko Vam se desi neki od ovih simptoma:

 • Iznenadno skraćen dah
 • Bol u grudima
 • Vrtoglavica, nesvestica
 • Brzi otkucaji srca
 • Iznenadna, jaka glavobolja
 • Mučnina, povraćanje
 • Iznenadni zamagljeni ili udvostručen vid
 • Iznenadni bol iznad ili iza oka
 • Problemi u jednom ili oba oka
 • Iznenadna slabost ili ukočenost na licu ili telu
 • Problemi u razgovoru ili razumevanju drugih
 • Iznenadni napadi
 • Konfuzija

Zaštitite Vaše vene i arterije

Da biste izbegli krvne ugruške i druge probleme sa krvnim sudovima, vodite računa o svojim venama i arterijama. Jedite hranu koja nema puno zasićenih masti. Vežbajte većinu dana u nedelji. Ako pušite, prestanite, jer može doći do oštećenja arterija. Da biste sprečili stvaranje ugrušaka u krvi, izbegavajte višečasovno sedenje. Ako ste krenuli na duži put avionom ili automobilom, ustanite i hodajte da obezbedite bolji protok krvi.

I naravno, koristite Bio-Teo biljni komplet za kardiovaskularni i nervni sistem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *