Članci

Lavanda – melem za SRCE i STOMAK

Osunčano ljubičasto polje lavande

Lavanda je kod nas uglavnom završavala po ormanima da štiti našu odeću i posteljinu od moljaca, a zna se da je efikasna i u teranju komaraca i drugih insekata. Vrlo brzo se zaboravilo ono što se znalo od davnina, a to je da je ova biljka odlična za smirenje, protiv lupanja srca, anksioznost, migrene… Lavanda je izuzetna biljka, jer smanjuje nadimanje stomaka, koje itekako loše utiče na srce.

Naime, nadutost stomaka pritiska dijafragmu, i tako sužava prostor za nesmetan i pravilan rad srca. Zbog toga kardiolozi često upućuju na preglede kod gastroenterologa. Malo ko od nas na to obraća pažnju, a životno je pravilo je da ako stomak radi kako treba, srce će takođe biti zdravo.

Lavanda je gotovo čarobna biljka, koja blagotvorno deluje na rad ovih organa. Takođe, smanjuje učestalost i jačinu grčeva u crevima, a isto tako i pospešuje izlučivanje mokraće. Ona izuzetno dobro deluje i kod suzbijanja alergija, pomaže kod astme i bronhitisa. Od davnina se upotrebljava za tretiranje upale grla i infekcije usne duplja, a efikasna je i generalno kod zapaljenskih procesa.

Ulje lavande je delotvorno kod svih problema na koži, počev od aknih, raznih bubuljica, lišajeva i ekcema. Snažan je antiseptik, pa je ovo ulje i odlično dezinfekciono sredstvo, ali dosta blaže od alkohola, pa je veoma zgodno za upotrebu kod male dece. Takođe, od lavande se prave i obloge koje ublažavaju opekotine i rane, jer utiču na ubrzano obnavljanje tkiva.

Osušeni cvetovi se najčešće koriste za spravljanje čajeva i biljnih kupki. Isto tako, prave se vrlo efikasna eterična ulja i biljne kapi kapi, koje su u sastavu našeg Bio-Teo kompleta br. 1 za kardiovaskularni i nervni sistem, i to tinkture Bio-Teo kapi br. 33 Antistres.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *