Članci

3 vežbe da poboljšate disanje

Disanje je prirodan, fiziološki i vitalan refleks. Dobro disanje je neophodnost za eliminaciju napetosti i usporavanje dnevnog ritma koji je sve brži brži. Dobra tehnika disanja može se naučiti i zahteva stvarno angažovanje, ali su koristi za naše zdravlje toliko velike da bi bilo šteta uskratiti ih sebi. Dobro disanje nam omogućava da se oslobodimo svih toksina i ugljen-dioksida koji zagađuju naše organe. Ne samo to, snažno disanje je ključ našeg blagostanja. Ako loše dišemo, naš mozak na primer, trpi posledice jer je loše prokrvljen. Ali ako mu pružimo sav potreban kiseonik, poboljšavamo naše intelektualne sposobnosti i pažnju, dok istovremeno čistimo začepljen grudni koš. Dvostruka korist?

Nauka je već uspela da dokaže ono što je narodna mudrost intuitivno širila vekovima: smireno i sporo disanje smiruje um i telo. I to se takođe preporučuje za zdrava pluća. Iz tog razloga, fizioterapeuti podstiču ljude da praktikuju korisne vežbe disanja kako bi ojačali pluća i ukupnu plućnu funkciju.

Vežbe disanja imaju za cilj da pomognu u pomeranju sekreta kako bi se lakše eliminisali, olakšavaju razmenu kiseonika, poboljšavaju pokretljivost dijafragme, favorizuju torakalni drenaž, oporavljaju kapacitet pluća i sprečavaju ili ponovo šire pogođena područja pluća.

Postoji veliki broj različitih vežbi i tehnika disanja koje možete koristiti svakodnevno. U ovom članku, pisaćemo o uobičajenim tipovima tehnika disanja koje vam mogu pomoći da lakše dišete, rešite probleme sa disanjem i očistite začepljen grudni koš. Ove vežbe se mogu izvoditi uz pomoć fizioterapeuta ili samostalno kod kuće.

Tehnika br. 1: duboko disanje

Duboko disanje je proces potpunog punjenja pluća, što pomaže u usporavanju disanja i sprečavanju hiperventilacije.

Kako to uraditi:

   • Korak 1: Sednite ili lezite na udobnu površinu.

   • Korak 2: Stavite jednu ruku na rebra, a drugu na stomak, odmah ispod rebara.

   • Korak 3: Udišite polako kroz nos i fokusirajte se na punjenje najdubljih delova pluća. Obratite pažnju na svoje ruke – ruka na stomaku bi trebala da se pomeri, ali ruka na grudima ne bi trebala.

   • Korak 4: Izdahnite sav vazduh kroz usta, formirajući uske krugove usnama.

  Ovu vežbu možete ponoviti tri do deset puta. Nemojte žuriti, jer je poenta da se fokusirate na svoje disanje i usporite ga.

  Tehnika br. 2: disanje usnama na otvor

  Tehnika disanja usnama na otvor podrazumeva udisanje kroz nos i polagano izdisanje stiskanjem usana. Ova tehnika disanja pomaže da se disajni putevi duže ostanu otvoreni tako da možete ukloniti vazduh zarobljen u plućima usporavanjem ritma disanja. Takođe pomaže da dišete sporije, dublje i efikasnije sa manje napora.

  Kako to uraditi:

  • Korak 1: Sedite u udoban položaj sa pravim leđima i rukama na butinama.
  • Korak 2: Udišite kroz nos 2 sekunde. Pokušajte da ispunite stomak vazduhom, umesto pluća.
  • Korak 3: Stisnite usne kao da duvate na vruću hranu, a zatim polako izdišite, uzimajući dvostruko više vremena za izdisaj nego što ste uzeli za udisaj.

  Tehnika br. 3: dijafragmatsko disanje

  Ova vežba podrazumeva izvođenje inspiracije koristeći abdominalni zid i smanjenje pokreta grudnog koša, nakon čega sledi pasivno izdisanje, koje doprinosi poboljšanju pokreta zida grudnog koša i distribuciji ventilacije, olakšava kratkoću daha i povećava otpornost na vežbanje.

  Kako to uraditi:

  • Korak 1: Lezite na leđa na ravnu površinu ili u krevet.
  • Korak 2: Stavite jednu ili obe ruke na abdomen.
  • Korak 3: Polako i duboko udahnite kroz nos. Abdomen bi trebalo da se podigne, ali gornji deo grudnog koša treba da ostane miran i opušten.
  • Korak 4: Zategnite mišiće stomaka tako da se stomak uvuče, što uzrokuje da se ruka spusti dok izdišete kroz stisnute usne. Ruka na gornjem delu grudnog koša trebalo bi da ostane što mirnija.

  Kako budete više vežbali, možete probati vežbu dijafragmatskog disanja sedeći na stolici.

  Učenje kako izvoditi ove vežbe disanja može biti odličan početak. Možda to neće ubrzati red čekanja, ali će definitivno pomoći da stvari vidite u pozitivnijem svetlu i postignete mnogo zdraviji život. Uvek ste želeli zdrav život, zar ne?

  Želite li očistiti i ojačati svoj respiratorni sistem? Trebaju vam prirodni dodaci koji nisu GMO, koji će podržati vaša pluća i ostaviti vas osećajem preporođenosti? Ne tražite dalje. BIOTEO komplet za pluća je tu, SAZNAJTE VIŠE klikom ovde!

  Reference:

    1. https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/breathing-exercises. Breathing Exercises.
    2. https://www.google.com/amp/s/m.timesofindia.com/life-style/health-fitness/health-news/chest-physiotherapy-for-clearing-airways-and-strengthening-your-lungs/amp_etphotostory/82740448.cms. Chest Physiotherapy For Clearing Airways And Strengthening Your Lungs.
    3. https://www.healthline.com/health/copd/breathing-exercises#4-huff-cough. Breathing Exercises for COPD.

   Preporučujemo:

   Biljne kapi br. 16 – ImunoDetox – 50ml

   Original price was: 1200 RSD.Current price is: 960 RSD.
   • Za jačanje imuniteta
   • Protiv alergija
   • Za bolju krvnu sliku
   • Dopuna uz komplet za pluća u slučaju astme ili alergijskog bronhitisa
   • Za detoksikaciju čitavog organizma
   • Protiv anemije
   Proizvod je dodatak ishrani na bazi ekstrakata korena i lista koprive, korena lincure, herbe hajdučke trave, korena vodopije, lista kupine, korena čička, korena maslačka i lista uskolisne bokvice. List i koren koprive mogu da poboljšaju zdravlje imunskog sistema i respiratornih organa, kao i da pomognu osnaživanje organizma. Koren lincure može da poboljša tonus, opšte stanje organizma i apetit, kao i da pomogne optimalno funkcionisanje organizma. Iskoristite trenutnu specijalnu ponudu i poručite ImunoDetox 2+1 gratis (za 10 dinara), detaljnije o ponudi saznajte klikom OVDE.

   Biljni komplet br. 6 za pluća – 2x50ml

   Original price was: 2340 RSD.Current price is: 1872 RSD.
   Proizvod je dodatak ishrani u vidu kompleta sastavljenog od 2 proizvoda na bazi biljnih ekstrakata koji, upotrebljeni sa istim ciljem a na način kako je preporučeno, mogu da ostvare povoljan efekat na zdravlje disajnih puteva.

   BIOTEO Boswellia kapsule® – 30 kapsula

   Original price was: 3640 RSD.Current price is: 2912 RSD.
   Dodatak ishrani, 30 kapsula (13,56 g neto) BIOTEO Boswellia kapsule® su dodatak ishrani na bazi ekstrakta tamjana (oleogumirezina tamjanovca, Boswellia serrata Roxb. ex Colebr., Burseraceae) inkapsuliranog lipozomima. Ekstrakt tamjana doprinosi održanju normalne funkcije i zdravlja zglobova, gastrointestinalnog sistema i crevne sluzokože. 🌿💊 Ove kapsule nisu zastupljene u apotekama zbog ograničene količine

   Ostavite odgovor

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *