Članci

Prehlađeni smo! Kako držati dijabetes pod kontrolom?

Unuk mog prijatelja je skoro došao u nedeljnu posetu sa glavoboljom i prehladom koju je preneo svima koji su došli u kontakt sa njim.

Dok su njegovi baka i deda prošli najgore, sa dve teže sinusne infekcije, nekoliko dana nakon našeg susreta, osetio sam golicanje u grlu, zapušenost nosa i neprijatnost koja je ličila na početak sezonske prehlade.

Nakon nekoliko dana, našao sam se u krevetu obmotan u dva ćebeta, tresući nos u maramice i držeći se za topli biljni čaj.

Ako ste ikada imali grip ili prehladu, znate kako to teško može biti. I, ako imate dijabetes tip 2, ove sezonske nevolje mogu biti i dosta teže.

Upala na imunološkom sistemu može podići šećere, dok uznemireni želudac može dovesti do pada imuniteta.

Naravno, najbolja strategija je da pokušate za početak da izbegnete prehladu. Svako ko ima dijabetes bi trebalo da postavi kao prioritet da godišnje primi vakcinu protiv gripa i, po potrebi, vakcinu protiv upale pluća.

Ipak, život i virusi se dešavaju. Ako dobijete grip ili prehladu, bez obira na mere predostrožnosti, ovde imate nekoliko saveta kojih se ja lično pridržavam kada se nosim sa bolešću ne gubeći dijabetes iz vida:

Preduhitrite povišen šećer. Bez mojih redovnih dnevnih vežbi i usled dodatnog stresa zbog prehlada, nivo gukoze u krvi je odmah porastao iznad normalnog nivoa. Kada se ovo dogodilo, zaista me je zabrinulo. Ali, sada znam da, ako mi šećer ne ide preko normale dva puta za redom, pokušavam da se ne stresiram oko toga. Ako se podigne toliko visoko, pozovem mog doktora.

Pripazite na dodatni šećer. Iako sam pročitao da malo šećera koji se nalazi u lekovima kao što su sirupi protiv kašlja i kapi za kašalj nije strašno unositi ako ste bolesni, čak iako imate dijabetes, ali ako vam šećer u krvi raste, držite se verzije lekova i suplemenata koji nemaju šećera u sebi.

Proverite nivo glukoze u krvi svaka dva do četiri sata. Iako proveravam nivo šećeradva puta dnevno, kada sam bolestan, testiram se češće i više vodim računa šta se dešava. Važno je proveravati i podizanje i spuštanje- s obzirom na to da ponekad simptomi prehlade ili gripa mogu biti manji i zamaskirati osećaj istinskog pada šećera.

Nasatvite sa unosom tečnosti. Ostati hidriran, naročito ako ne možete spustiti nivo šećera u krvi, može biti težak zadatak. Pića bez šećera, bujoni, čaj ili obična voda vam mogu pomoći.

Jedite nešto. Kada preterate sa hranom i imate problema sa stomakom, hrana može biti poslednja stvar o kojoj razmišljate. Ali, ako uzimate lek protiv dijabetesa (ili čak iako ne uzimate), trebalo bi da konzumirate ugljene hidrate da zadržite snagu i sprečite da nivo glukoze u krvi spadne prenisko. Oslanjam se na krekere, malo braon pirinča, prepečen tost, jogurt ili čak malo sladoleda.

Voditi računa o sebi kada ste prehlađeni ili imate grip je važno, ali kad imate dijabetes je neophodno. Umesto da se borite protiv toga, moj savet vam je da se prepustite i odmarate nekoliko dana dok ne ozdravite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *