Razno

Movembar: brkovi i muško zdravlje u fokusu!

Ovog meseca pustite brkove kao znak solidarnosti i podrške osobama koje se bore sa rakom prostate i testisa i ujedno pomozite da se podigne svest o važnosti redovnih pregleda i preventive. U novembru muško zdravlje je u fokusu i u Bio-Teo centru!

Mesec novembar se u svetu obeležava kao Mesec podizanja svesti o bolestima kod muškaraca.

Ovaj trend je započeo 2003. godine u Australiji uz tradicionalno muško piće – pivo. Trojica prijatelja – Travis Garone, Luke Slattery i njihov prijatelj iz Adelaide-a, počeli su da razgovaraju o trendovima brade i brkova i pomislili kako bi bilo sjajno da se brkovi vrate u modu

Vrlo brzo ova ideja se proširila i prerasla u kampanju puštanja brkova, ali i podizanja svesti o važnosti prevencije i muškom zdravlju generalno. Konkretno, želeli su da skrenu pažnju na probleme poput raka prostate i raka testisa, ali i mentalnog zdravlja muškaraca.

Movember je nastao kombinovanjem reči „moustache“ (brk) i „November“ (novembar), budući da je izazov bio da se puštaju brkovi tokom tog meseca. Ideja je bila da se muškarci obavežu da neće brijati brkove čitavog novembra i da će prikupljati donacije od porodice, prijatelja i kolega za podršku istraživanjima i programima namenjenim muškom zdravlju.

Od tada je Movember rastao i postao globalna kampanja koja uključuje milione ljudi širom sveta. Učesnici se pored obaveznog puštanja brkova, uključuju u širenje priče o važnosti prevencije i bavljenja svojim zdravljem među muškom populacijom.

Podiže se svest i prikupljaju sredstva za istraživanja i programe prevencije raka prostate, raka testisa i mentalnog zdravlja muškaraca. Ono što je negde i najveći uspeh ove kampanje jeste promovisanje važnosti razgovora o tim temama i uklanjanje stigme oko muškog zdravlja.

Zbog svega toga, Bio-Teo će ovog meseca u fokusu imati upravo zdravlje muškaraca, a pojedini članovi tima će čak puštati i brkove! 😉

Nudimo vam ekskluzivni popust od 20% na naš komplet br. 5 za muškarce.

Samo unesite kupon kod MOV20 prilikom plaćanja i iskoristite ovu posebnu ponudu.

Originalna cena: 2340 RSD
Sa kuponom MOV20: Vaša nova cena je 1872 RSD!

Predstavljamo vam Bio-Teo biljni komplet br. 5 ZA MUŠKARCE, sastavljen od dve vrste biljnih kapi namenjenih očuvanju zdravlja prostate, bešike, bubrega i mokraćnih kanala.

Šta je prostata i kako utiče na muško zdravlje?

Prostata je žlezda smeštena ispod mokraćne bešike muškarca, veličine kestena pa se još naziva i kestenjača. Prostata ima nekoliko važnih funkcija u organizmu, a primarna uloga podrazumeva: 

Produkciju seminalne tečnosti: Prostata je odgovorna za proizvodnju većeg dela tečnosti koja čini spermu. Seminalna tečnost služi kao transportno sredstvo za spermatozoide, pomažući im da se kreću kroz ženski reproduktivni trakt i održe njihovu funkcionalnost.

Sekreciju prostate specifičnog antigena (PSA): Prostata proizvodi PSA, enzim koji razrešava zgrušane spermičke plazme i olakšava kretanje spermatozoida. Nivoi PSA u krvi se često mere kao deo skrininga za rak prostate

Kontrolu mokrenja: Prostata se nalazi ispod mokraćne bešike i oko uretre, muškog mokraćnog kanala. Mišići prostate pomažu u kontroli mokrenja tako što se stišću kako bi zatvorili uretru i sprečili nepoželjan gubitak urina. Međutim, uvećana prostata može ometati normalan protok urina.

Kada počinju problemi sa prostatom?

Problemi sa prostatom, uključujući uvećanu prostatu (benignu hiperplaziju prostate – BHP) mogu početi već od 30. godine života, mada su svakako češći kod muškaraca starijih godina.

S godinama raste i broj muškaraca koji imaju problema sa uvećanom prostatom, pa se tako procenjuje da 50-90% muškarca starosti između 50 i 80 godina ima znake BPH. Oboljenje je veoma često, do te mere da se, iako pogrešno, često veruje da je to normalna pojava.

Međutim, problem je u tome što uvećana prostata može pritiskati izvodnu mokraćnu cev smanjujući protok mokraće i na taj način otežavati mokrenje. Najčešće se problemi s prostatom počinju pojavljivati u kasnijim srednjim ili starijim godinama, obično nakon 50. godine života.

Simptomi koji se mogu javiti u slučaju problema s prostatom uključuju:

  • Potreba učestalijeg mokrenja, naročito noću  
  • Slab ili isprekidan mlaz mokraće  
  • Kapanje mokraće nakon mokrenja  
  • Osećaj nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike  
  • Bolno mokrenje  
  • Poremećaji seksualne funkcije
  • Bolna ejakulacija

Koje biljke su najbolje za prostatu i muško zdravlje?

Postoji mnogo biljaka koje se tradicionalno koriste u terapiji lečenja i očuvanja zdravlja prostate. Neke od najčešće korišćenih biljaka za zdravlje prostate su: 

Vrbovica (Epilobium parviflorum) nezamenjiva za muško zdravlje

Vrbovica (Epilobium parviflorum) Vrbova trava sadrži fitohemikalije kao što su tanini, flavonoidi i fenoli koji imaju potencijal za smanjenje upale prostate i olakšavanje simptoma uvećane prostate. Osim pri lečenju prostate vrbovica je korisna i kod lečenja bolesti bešike, poput infekcije bešike, katara, a čak i karcinoma, kod upalnih bakterija u bešici i mokraćnim kanalima, ali i kod bolesti bubrega pri infekcijama, upalama, bakterijama i tumorima.

Kopriva (Urtica dioica): Kopriva je biljka koja može pomoći u smanjenju simptoma uvećane prostate i podržati zdravlje prostate. Ekstrakt korena koprive je čest sastojak biljnih preparata za prostatu.

Rastavić (Equisetum arvense) ima diuretička svojstva i često se koristi za povećanje izlučivanja urina i eliminaciju viška tečnosti iz organizma. Ova diuretička osobina rastavića može doprineti podršci zdravlju mokraćnih puteva i urinarnog trakta.

Rizom pirevine (Agropyron repens),  takođe poznat kao križačica, koristi se u tradicionalnoj narodnoj medicini i fitoterapiji za podršku zdravlju prostate i mokraćnih puteva. Glavna komponenta rizoma pirevine koja se smatra korisnom za ove svrhe je kvercetin, koji je antioksidans i ima protivupalno delovanje. Ova biljka se ponekad koristi za ublažavanje simptoma uvećane prostate (benigne hiperplazije prostate) i smanjenje učestalosti mokrenja.

Koren sladića (Glycyrrhiza glabra) je biljka koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini, a takođe se može koristiti kao biljni lek za različite svrhe, uključujući podršku zdravlju prostate i mokraćnih puteva.

Sladić je poznat po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, što ga čini privlačnim kao potencijalna podrška za smanjenje upale prostate i ublažavanje simptoma uvećane prostate. Takođe se veruje da sladić može imati blagotvoran efekat na urinarni trakt i pomoći u smanjenju problema s mokrenjem.

List peršuna (Petroselinum crispum) poznata je začinska biljka koja se često koristi u kulinarstvu, ali takođe ima i tradicionalnu primenu u fitoterapiji i narodnoj medicini. Peršun je bogat vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, i ima potencijal da doprinese opštem zdravlju, uključujući i podršku zdravlju prostate i mokraćnih puteva.

Peršun se koristi kao deo dijetetskih režima za održavanje opšteg zdravlja muškog urogenitalnog sistema. Vitamin C, beta-karoten, i druge komponente peršuna su korisne za imunološki sistem i antioksidativnu zaštitu. 

Green fresh parsley on the vintage table, selective focus

Peršun se takođe može koristiti kao diuretik, što može pomoći u eliminaciji viška tečnosti iz organizma i podržati zdravlje mokraćnih puteva.

Sve ove biljke ćete naći u Bio-Teo biljnom kompletu br. 5 ZA MUŠKARCE.

Da li uvećana prostata utiče na potenciju?

Uvećana prostata, poznata i kao benigna hiperplazija prostate (BHP), može uticati na seksualnu funkciju muškarca, uključujući i potenciju. Ovaj uticaj može se manifestovati na nekoliko načina:

Problemi s erekcijom: Uvećana prostata može pritiskati uretru i ometati normalan protok urina, što može dovesti do problema s erekcijom (erektilna disfunkcija) ili otežanog održavanja erekcije.

Problemi s ejakulacijom: BHP može uticati na proces ejakulacije. Neki muškarci s BHP-om mogu doživeti retrogradnu ejakulaciju, što znači da sperma ulazi u bešiku umesto da izlazi kroz uretru tokom ejakulacije.

Smanjen libido: U nekim slučajevima, muškarci s BHP-om mogu doživeti smanjenje libida ili interesovanja za seksualnu aktivnost.

Važno je napomenuti da uticaj BHP-a na seksualnu funkciju može varirati od osobe do osobe. Neki muškarci sa BHP-om neće doživeti značajne probleme sa seksualnom funkcijom, dok će drugi možda iskusiti izraženije poteškoće. Takođe, postoji niz tretmana i terapija koji mogu pomoći u upravljanju simptomima BHP-a i minimiziranju uticaja na seksualnu funkciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *