Razno

Lečenje hemoroida (šuljeva) prema dr Jovanu Tucakovu

Evo kako je naš čuveni akademik i profesor dr Jovan Tucakov pisao u svojoj knjizi Lečenje biljem o problemu hemoroida i koje savete nam je ostavio:

„Mnoge osobe, pogotovu starije, boluju od proširenja i upala vena u najnižem delu debelog creva i čmara. Od ove dosadne bolesti najčešće obo levaju osobe koje mnogo sede, kubure sa stolicom usled dugotrajnih i upornih zatvora, čija je jetra obolela, koje mnogo piju alkoholna pića i drugo. Nisu retki slučajevi komplikacija koje nastaju od ove bolesti. U mnogim slučajevima je jedino rešenje hirurška intervencija.

U nas i u svetu upotrebljavaju se izvesni biljni lekovi za lečenje hemoroida. Razumljivo je da osobe koje pate od zatvora i hemoroida moraju, pre svega, paziti na ishranu da bi im stolica bila uredna i meka.

Čajevi protiv zatvora, protiv tvrde stolice obavezno moraju činiti glavni deo biljne apoteke svakog domaćinstva u kome neki član boluje od hemoroida. Razumljivo je da bolesnik treba tražiti savet lekara kako bi zano koji čaj treba da upotrebi. Preporučuju se oni laksativni čajevi koji ne izazivaju grčeve, napone i tegobe u trbuhu.

 1. Po 35 g ploda pasdrena i kore krušine i po 10 g kima, kore pomorandže i kamilice; ppošto se sve dobro isitni i pomeša, 3 pune supene kašike smeše kuvati 3 minuta u pola litra vode u poklopljenom sudu. Kada se ohladi, zasladiti medom i popiti u 3-4 doze u toku dana.
 2. Po 40 g kore krušine i plodova pasdrena, 10 g kima i po 5 g cveta crnog trna i kamilice, kao pod 1.
 3. Za osetljivije osobe: po 15 g plodova pasdrena, kima, morača, anisa i po 10 g cveta kamilice, crnog trna i brđanke i po 5 g matičnjaka i hajdučice, kao pod 1.
 4. Oblozi (tamponi) i klizme (klistiranja). Uglavnom se upotrebljavaju biljke koje sadrže tanine i slična polifenolska jedinjenja, sluzi i neka etarska ulja u kojima ima ugljovodonika azulena, kao što su kamilica, hajdučica, odoljen i neke druge mirisne lekovite biljke koje u nas rastu u izobilju, ima ih svuda i čitaoci ih poznaju. Bez kvalitetnog lekovitog bilja ni najstručniji farmaceut ne može izraditi dobar lek. Borba za kvalitet lekovitog bilja je stalna i večna. Skreće se pažnja bolesnicima da nikako ne kupuju bilje od raznih šarlatana, često čak i nepismenih samozvanih narodnih lekara, koji na pijacama i kod svojih kuća prodaju ponekad i trave veoma jakog fiziološkog dejstva (bljušt, kukurek, čemeriku i neko drugo bilje). Po 30 g cveta divljeg kestena (onog koji s ekao ukrasno drvo sadi po gradovima i parkovima), kamilice i hajdučice i 10 g lista žalfije; 3supene kašike ove smeše preliti sa pola litra hladne vode i, češće mućkajući, držati 4 sata; posle toga prokuvati i držati da ključa 5 minuta u poklopljenom sudu, ostaviti da se smlači, procediti i u tu vodicu natapati čistu gazu ili mako i čisto flanelsko platno i stavljati na čmar kao oblog.
 5. Po 40 g cveta kamilice i lista hajdučice i po 10 g cveta brđanke u korena odoljena (pre upotrebe treba ga u avanu dobro istucati), kao pod 4.
 6. Po 30 g cveta kamilice, divljeg kestena, trandavilja i 10 g rastavića, kao pod 4.
 7. Po 25 g cveta kamilice, divljeg kestena, trandavilja i majske ruže, kao pod 4.
 8. Po 20 g cveta divljeg kestena, kamilice i šibikovine (Viburnum opulus), po 10 g cveta i lista kantariona, lista hajdučice i cveta brđanke, kao pod 4.
 9. Po 30 g cveta i lista kantariona i lista hajdučice i 10 g kamilice, kao pod 4.
 10. Po 30 g korena crnog gaveza, dunjinog semena i cveta divljeg kestena i 10 g cveta crnog trna; gavez i dunjino seme treba prethodno u avanu dobro isitniti; upotrebljavati kao pod 4.
 11. Po 25 g korena trave od srdobolje i srčenjaka i hrastove kore, 20 g korena odoljena i 5 g kore divljeg kestena dobro isitniti i upotrebljavati kao pod 4.
 12. Po 30 g korena crnog gaveza i dunjinog semena i 20 g cvetnih pupoljaka majske ruže, kao pod 4.
 13. Pedeset grama bamije i po 25 g korena crnog gaveza i cveta divljeg kestena; dobro isitniti i upotrebiti kao pod 4.
 14. Ekstrakt iz semenki divljeg kestena spravlja se u apoteci od oljuštenih, tek obranih semenki. Taj ekstrakt od svežih stabilizovanih (vrelim alkoholom) semenih jezgri pije se 8-10 putadnevno po 50 kapi za vreme akutnih napada, bolova od hemoroida. Upotrebljava se i za lečenje katara nosne sluznice, katara bronhija, podagre, reumatizma i išijasa, tromboflebita, grizlice gnjata (ulcus cruris), kao tonično i adstringentno stradstvo itd.
 15. Sto grama metvice (Mentha pulegium) staviti u pogodan sud (noćni), i popariti 1 litrom ključale vode i bolesnik sedne da se na tome napari. Kad se tečnost smlači, natopi se parče čistog i mekog platna i stavi kao oblog. Ovo se čini nekoliko dana uveče.
 16. Po 20 g kamilice, očajnice, korena odoljena, maslačka i pirevine; 2 kašike ove smeše preliti sa pola litra hladne vode, ostaviti da se kiseli 6 sati i posle toga prokuvati, da ključa u poklopljenom sudu 1 minut. Kad se smlači na 37-38°C, dakle na čovekovu temperaturu, ovu tečnost upotrebiti u 2-3 klizme u razmaku od po 5 minuta.
 17. Pedeset grama kamilice i po 25 g stucanog lanenog semena i hrastove kore, kao pod 16.
 18. Po 25 g cveta kamilice i belog sleza, semena lana i divljeg kestena, kao pod 16.
 19. Po 30 g semena divljeg kestena i lana i cveta kamilice i 10 g hrastove kore, kao pod 16.
 20. Po 30 g petrovca, korena crnog gaveza i lanenog semena i 10 g kamilice, kao pod 16.
 21. Grizlica gnjata (ulcus cruris) 50 g sitno iseckane vučje jabučice (Aristolochia clematitis) u cvetu i zametnutim plodovima preliti sa pola litra hladne vode, držati 4 sata da se ukiseli i za to vreme češće promešati, zatim kuvati 5 minuta, ostaviti da se ohladi, ocediti, iscediti i u tako dobijenom čaju držati obolelo mesto 20-30 minuta. Posle toga u isti čaj natopiti čisto meko platno i njime oblagati. Oblog držati celu noć, i kad se bolesno mesto osuši, namazati čistim uljem, zatim posuti čistim taninom u prahu kupljenim u apotecii zaviti sterilnom gazom.“

Ukoliko vam sve ovo deluje isuviše komplikovano, potražite Bio-Teo HEMOREKTAL biljni melem za negu analnog predela i protiv hemoroida. U njemu ćete pronaći sve gore navedene biljke i još neke dodatne.

Naš glavni slogan je „Biljno lekarstvo u sprezi sa naukom“ pa se u skladu sa tim i trudimo da proizvedemo i ponudimo samo najkvalitetnije proizvode koji će ujedno biti oslonjeni na tradicionalno biljno lekarstvo i pojačani novim naučnim otkrićima.

Za najbolje rezultate, potrebno je delovati i spolja i izunutra na rešenje ovog problema pa vam tako preporučujemo da u upotrebu uključite i Bio-Teo biljni komplet br. 3 ZA STOMAK.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *