Biljne kapi, Članci

Kako se u kućnim uslovima osloboditi bola u grudima

Srčani udar može biti prvo na šta čovek pomisli kada oseti bolove u predelu grudi. Međutim, postoje mnogi potencijalni uzroci bola u grudima. Bez obzira na uzrok, želimo što pre da se oslobodimo tog neprijatnog osećaja.

Lekovi napravljeni u kućnim uslovima su namenjeni lečenju bezazlenih bolova u grudima, poput onih koji nastaju usled probavnih smetnji (gasovi), naprezanja mišića ili kao posledica anksioznosti.

Nije lako otkriti razliku između ovog bezopasnog bola i bola koji može dovetsi do ozbiljnih stanja. Ukoliko ste u nedoumici, svakako bi trebalo da potražite lekarsku pomoć.

Osobi je potrebna hitna medicinska pomoć ukoliko oseća:

 • Oštar, probadajući bol u predelu srca i grudi
 • Stezanje ili jak pritisak na grudi
 • Bilo kakve sumnje da ima srčani udar
 • Nedostatak i kratkoću daha, propraćenu bolom u grudima

Deset lekova za bol u grudima, napravljenih u kućnim uslovima

Postoji nekoliko stvari koje čovek može pokušati kod kuće, kako bi ublažio ili smanjio bol u grudima i kako se ti simptomi ne bi više javljali.

Alternativne lekove treba koristiti samo kada je osoba bila na lekarskom pregledu, na kom je utvrđeno da bol u grudima nije uzrokovan nečim ozbiljnijim, poput srčanog udara.

Takođe, ovi lekovi nisu namenjeni osobama sa anginom. Oni su u obavezi da redovno uzimaju svoju terapiju, koju im je lekar prepisao.

 1. Bademi

Ukoliko je gastroezofagealni refluks (vraćanje želudačne kiseline u jednjak) krivac za bol u grudima, nekoliko badema ili šolja bademovog mleka može pomoći.

Nema mnogo naučnih dokaza koji bi potkrepili ove tvrdnje u vezi sa bademima. Dokazi o učinkovitosti i delotvornosti ovog orašastog ploda, prenose se od čoveka do čoveka, njihovim iskustvima i savetima.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da bademi sadrže mnogo masti, što može izazvati vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Bademi bi u tom slučaju mogli samo da pogoršaju bol.

Međutim, neka istraživanja pokazuju da konzumiranje badema može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Iako bademi možda neće ublažiti trenutni bol, svakako mogu imati pozitivan uticaj na opšte zdravlje srca.

 1. Hladne obloge

Čest uzrok bola u grudima je naprezanje mišića. U tim slučajevima, bol u grudima se može javiti usled fizičkog napora (treninga) ili određenih fizičkih povreda.

U svakom od ovih slučajeva, stavljanje hladne oboge na bolno mesto, može da smanji oticanje i zaustavi bol.

 1. Topli napici

Vrući napici mogu pomoći kod ublažavanja bola, koji je posledica naduvenosti ili gasova. Vruća tečnost poboljšava varenje.

Neka pića su u tom slučaju pogodnija i bolja od drugih. Na primer, čaj od hibiskusa, pored blagotvornih dejstava na digestivni trakt, potpomaže snižavanju krvnog pritiska i smanjenju holesterola. To su prednosti koje mogu pomoći u sprečavanju srčanih komplikacija.

 1. Soda bikarbona

Još jedan od alternativnih medikamenata je rastvaranje sode bikarbone u toploj ili hladnoj vodi. Kao rezultat, dobijamo alkalni rastvor, koji može pomoći smanjenju kiseline u stomaku, ukoliko je to uzrokuje bol.

Međutim, studija iz 2013. godine, dolazi do zaključka da soda bikarbona može biti dobra za lečenje gorušice, ali može biti štetna po srce.

 1. Beli luk

Postoje tvrdnje da beli luk leči bolove u grudima, iako ne postoje naučni dokazi koji bi to potkrepili.

Možete samleti dva čena belog luka i to pomešati sa šoljom toplog mleka. Svakako je korisnije žvakati celo čeno, kako bi maksimalno iskoristili njegove blagodati.

Istraživanja su pokazala da beli luk blagotvorno deluje na srčana oboljenja i smanjuje nakupljanje plaka u arterijma.

 1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je još jedan lek iz kućne radinosti koji može ublažiti simptome, izazvane vraćanjem želudačne kiseline u jednjak. Ljudi tvrde da bi ga trebalo popiti pre ili posle jela, kako ne bi došlo do vraćanje kiseline. Iako je u narodu popularan kao lek, malo je dokaza koji bi podržali tvrdnje o njegovoj blagotvornosti.

Jabukovo sirće ima minimalne neželjene efekte, ali osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi, moraju biti oprezne sa konzumiranjem sirćeta. Ono može da redukuje krv.

 1. Aspirin

Aspirin može pomoći u ublažavanju bolova u grudima, koji nisu posledica nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Istraživanja su pokazala, da se uzimanjem malih doza aspirina, u nekom određenom vremenskom periodu, smanjujemo mogućnost za dobijanje srčanog udara. Ali moramo naglasiti, da se uzimanjem aspirina, poveća rizik od krvarenja.

 1. Ležanje

Ukoliko osetite bol u grudima, odmah lezite i blago podignite glavu iznad tela, to Vam može olakšati bol. Blago uspravan položaj može pomoći, kada je bol posledica refluksa.

 1. Đumbir

Slično kao i za ostale biljke, veruje se da đumbir ima protivupalno dejstvo. Što je još važnije, istraživanja pokazuju da đumbir olakšava stomačne tegobe i sprečava povraćanje.

 1. Mleko od kurkume

Kurkuma ima protivupalna svojstva koja mogu ublažiti simptome bola u grudima.

Mleko od kurkume dobijamo mešanjem jedne kafene kašike začina kurkume sa šoljicom toplog mleka. Smešu treba piti pre spavanja, kako bi se ublažio bol.

Ispitivanja pokazuju da korišćenjem začina kurkume, u dužem vremenskom periodu, smanjujemo mogućnost od nastanka srčanih bolesti. Takođe, korišćenjem ovog začina smanjujemo holesterol u krvi.

 1. Bio-Teo biljni komplet br. 1

Ukoliko nemate vremena da pripremate sami svoje napitke, preporučujemo vam da koristite i Bio-Teo biljni komplet br. 1 za jačanje kardiovaskularnog i nervnog sistema o kome detaljnije možete pročitati klikom OVDE

Uzroci bola u grudima

Postoje mnogi potencijalni uzroci bolova u grudima. Dok su jedni bezazleni i mogu reagovati na alternativne lekove, drugi mogu biti veoma opasni i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Neki od najčešćih uzroka bolova u grudima su:

 • Infarkt
 • Stabilna angina
 • Nestabilna angina
 • Gorušica
 • Gastroezofagealni refluks (vraćanje želudačne kiseline u jednjak)
 • Povreda mišića

Infarkti zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Ako osoba sumnja na srčani udar, odmah treba da se obrati lekaru.

Angina, koja je posledica začepljenja ili suženja koronarnih arterija, takođe može zahtevati medicinsku pomoć i lečenje.

Moguće komplikacije

Kada se javi bol u grudima, najbitnje je prvo proveriti da li je u pitanju srčani udar. Ako čovek posumnja na srčani udar, odmah treba da pozove hitnu pomoć ili da ode do najbliže zdravstvene ustanove.

Simptomi srčanog udara, pored bola u grudima mogu da ukjučuju i:

 • Bol u ruci, vratu ili vilici
 • Kratkoću daha
 • Mučninu
 • Iznenadan hladan znoj

Žene imaju manju verovatnoću od muškaraca, da će prilikom srčanog udara, osetiti bol u grudima. Pre će osetiti neugodan pritisak ili stezanje u grudima, nego bol. Žene takođe imaju veću verovatnoću, da pored bola osete i druge simptome.

Kada treba potražiti pomoć lekara

Osoba treba da potraži lekarsku pomoć već kod prvih znakova srčanog udara.

Ne treba koristiti alternativne lekove, pre nego što posetite lekara i utvrdite šta je uzrok bola.

Ako je bol koji osetite nov i neuobičajen, odmah potražite lekarsku pomoć, kako biste se uverili da bol nije posledica nekog ozbiljnog zdravstvenog stanja.

Ozbiljne slučajeve, poput srčanog udara ili angine, treba lekar da rešava. Lekovi napravljeni u kućnoj radinosti, mogu biti efikasni u lečenju bolova u grudima, kada je uzrok poznat ali ne i ozbiljan. Ako osoba ima bilo kakvih sumnji na srčani udar, treba da izbegava kućne tretmane i da odmah potraži lekarsku pomoć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *