Članci

Kako mogu stabilizovati krvni pritisak

ljudsko srce, otkucaji srca, dijagram, silueta čoveka

Krvni pritisak treba da bude stabilan. Ako postoji dosta oscilacija, može doći do komplikacija.

Normalno je da krvni pritisak tokom dana neznatno varira, ali  ako dolazi do naglog povećavanja ili snižavanja krvnog prtiska, to treba propratiti i na vreme reagovati.

Lekovita sredstva, promena načina života i neki lekovi mogu pomoći u regulisanju krvnog pritiska.

Važno je da se redovno prati, jer otkriva dosta o zdravstvenom stanju pojedinca.

Uzroci nestabilnosti krvnog pritiska

Navešćemo Vam pet faktora, koji mogu izazvati velike oscilacije krvnog pritiska.

1. Sindrom takozvani „beli kaput“

Ovaj sindrom se javlja kod osobe kojoj je krvni pritisak veći kada je u ordinaciji kod lekara, često, jer je osoba u podsvesti zabrinuta za svoje zdravlje.

Studija objavljena 2013. godine, govori da osobe koje imaju ovaj sindrom moraju da se prate zbog faktora rizika od srčanih bolesti, posebno zbog ekstremno povišenog nivoa šećera u krvi.

Ovaj sindrom se ne odnosi samo na povišen krvni pritisak.

Nekoliko studija iz 2016. godine su pokazale da osobe sa sindromom „beli kaput“ imaju manji rizik od srčanih bolesti, i u boljem su položaju od osoba koje imaju trajnu hipertenziju (povišen krvni pritisak).

2. Lekovi

Određeni lekovi mogu samo priveremeno da snize krvni pritisak. To su:

 • Diuretici
 • Beta-blokatori i drugi lekovi za srce
 • Antidepresivi
 • Lekovi za visok krvni pritisak, naročito ako se obilno konzumiraju
 • Lekovi za Parkinsonovu bolest
 • Lekovi za erektivnu nefunkcionalnost, posebno ako se uzimaju sa nitroglicerinom

3. Emocionalna uznemirenost, anksioznost i stres

Snažne emocije, poput stresa i anksioznosti, mogu izazvati povišen krvni pritisak. Ovo je prirodna reakcija tela na stresni događaj i pritisak će se vratiti u normalu kada se osoba primiri.

Međutim, stres koji dugo traje i neizlečena anksioznost, mogu imati trajne, štetne efekte na krvni pritisak i zdravlje uopšte.

4. Temperatura

Ako ste u zagrejanoj prostoriji ili u toploj kupki, možete privremeno sniziti krvni pritisak. To obično nije razlog za zabrinutost, sve dok krvni pritisak ne spadne previše nisko.

Simptomi za veoma nizak krvni pritisak su vrtoglavica, mučnina i nesvestica.

5. Ulične droge

Kokain i metamfetamin mogu izazvati ekstremne skokove krvnog pritiska.

Faktori rizika

Navedeni faktori mogu povećati rizik od velikih promena krvnog pritiska:

 • Nepravilan raspored rada, posebno onaj koji uključuje noćne smene
 • Pušenje i upotreba duvana
 • Visok nivo stresa
 • Anksioznost
 • Nepravilna upotreba lekova za krvni pritisak
 • Kratkotrajni prekid disanja i drugu poremečaji u toku sna
 • Oboljenje bubrega
 • Problemi sa dijabetesom i šećerom u krvi
 • Problemi sa štitnom žlezdom
 • Bolesti srca
 • Medicinska stanja koja utiču na nervni sistem

Kako se leči nestabilan krvni pritisak?

Za početak, lekar će urvrditi glavni uzrok. Uglavnom će se raspitivati oko istorije bolesti, načinu života i lekovima koje pacijent trenutno koristi. Lekar Vam takođe može odrediti da odradite određene testove.

Lekari Vam mogu pomoći da snizite krvni pritisak i sprečite velike nestabilnosti. Pojedinac to može postići promenom načina života.

Redovnim praćenjem, pojedinac može osigurati da njegov krvni pritisak ostane u granicama normale i da lekovi ne izazivaju neželjene efekte.

Lekovita sredstva i promene načina života

Sledeći postupci mogu pomoći u normalizaciji krvnog pritiska:

 • Prestanite sa pušenjem. Pušenje šteti arterijama i izaziva visok krvni pritisak.
 • Jedite više voća, povrća, integralnih žitarica i proteina. Smanjite ili eliminišite šećere i prerađenu hranu.
 • Redovno vežbajte. Fizički napori umerenog intenziteta, kao što je brzo hodanje, preporučuje udruženje specijalista za srce. Osoba treba da vežba 30 minuta dnevno, najmanje 5 dana nedeljno.
 • Ograničite konzumiranje alkohola. Žene ne treba da piju više od jednog pića dnevno, a muškarci ne više od 2 pića dnevno. Ako pijete više od ovoga, krvni pritisak može porasti.
 • Pronađite zdrave načine da smanjite stres. Meditacije, vežbe dubokog disanja i druge tehnike za rukovođenje stresom Vam mogu pomoći da izbegnete porast krvnog pritiska.
 • Konzumirajte manje natrijuma. Prekomerno slana hrana može izazvati nagli porast krvnog pritiska.
 • Smanjite unos kofeina. Pića koja sadrže kofein mogu prouzrokovati privremene skokove krvnog pritiska i mogu pogoršati simptome.
 • Koristite Bio-Teo biljni komplet broj 1. Ovaj biljni komplet se pokazao odlično kod prevencije kardiovaskularnih oboljenja i kod nivelacije pritiska na normalu. Naravno ne treba izbacivati lekove iz upotrebe koje su vam prepisali lekari osim ako oni ne kažu suprotno.

Posavetujte se sa lekarom za lična uputstva.

Komplikacije

Stalne nestabilnosti krvnog pritiska mogu povećati rizik od:

 • Srčanog udara
 • Moždanog udara
 • Otkazivanja srca
 • Bolesti bubrega
 • Gubitka vida
 • Seksualne nefunkcionalnosti
 • Bolesti perifernih arterija

Studija iz 2015. godine je pokazala da ljudi sa nestabilnim krvnim pritiskom, koji je dosta varirao između medicinskih pregleda, će pre imati srčani udar, moždani udar ili zastoj srca.

Jedno istraživanje je pokazalo da velika varijabilnost krvnog pritiska dovodi osobu u isti rizik od srčanih problema, kao i visok holesterol.

Studija iz 2017. godine, zaključila je da je starija odrasla osoba koja ima nestabilan krvni pritisak, ima veće šanse da postane dementna. Ovo potvrđuju studija iz 2016. godine, koja je sugerisala vezu između visoke varijabilnosti krvnog pritiska i pada kognitivnih sposobnosti i pamćenja.

Prevencija

Izbor zdravog načina života, a u nekim slučajevima i lekovi, mogu da razreše nestabilnost krvnog pritiska.

Redovno idite na preglede, kako biste držali pod kontrolom svoj krvni pritisak i potražite savete za bilo koja stanja koja mogu uticati na njega.

Preduzeti

Iako nestabilnost krvnog pritiska može biti opasna, lekovi i promene načina života mogu da upravljaju situacijom.

Nakon što lekar utvrdi uzrok promene krvnog pritiska, prepisaće Vam odgovarajuću terapiju. Treba redovno proveravati krvni pritisak.

Pridržavajte se saveta lekara i uzimajte lekove kako Vam je propisano.

22 komentara za “Kako mogu stabilizovati krvni pritisak

 1. momcilo graonic kaže:

  U jutarnjim satima pritisak mi bude i do 160 /90 a tokom dana se spusti ponekad ispod 90/60. Ovo mi se desava ako imam bilo kakvu fizicku naktivnost sem setnje.
  Redovno uzimam lijekove za pritisak ujutro i navece po preporuci doktora,bez obzira koliki je pritisak.
  Starija sam osoba preko 80 godina.
  Vasa preporuka je.?

  1. biobulevar kaže:

   Poštovanje Momčilo,
   preporučujemo Vam naš biljni komplet Antistres + Corvit + Cirkul, koji je namenjen jačanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, kao i poboljšanju vitalnosti čitavog organizma. Ukoliko imate 3, 4 min. vremena, molim vas pogledajte i ovaj video klikom na: https://www.facebook.com/watch/?v=446243586114434 U pitanju su 3 različita proizvoda (set biljnih kapi), vodeno-etanolni rastvori ekstrakata lekovitog bilja, namenjene ublažavanju stresa i nervne napetosti, jačanju oslabljenog srčanog mišića i podsticanju normalne srčane funkcije, poboljšanju cirkulacije i zdravlju krvnih sudova. Imali smo sjajnih rezultata kod osoba sa raznim kardiovaskularnim tegobama. Kapi se mogu piti i uz redovnu terapiju, nema nikakvih kontraindikacija, jedino savetujemo da se napravi pauza 30-60 minuta između uzimanja lekova i naših kapi za najbolji efekat.

 2. Tijana kaže:

  Postovani, imam 23 godine i pritisak mi je bio 140 sa 85 kas sam bila kod lekara ali bila sam uplasena, ujutru mi je 130 sa 80 a posle se poveca, ali ja sam vec nedelju dana uznemirena i uplasena i placem konstantno jer me je doktor uplasio da imam pritisak, zanima me da li ce se stabilizovati i biti normalan

  1. biobulevar kaže:

   Poštovana Tijana,

   krvni pritisak je sila kojom krv deluje na zid krvnog suda. On varira u zavisnosti od snage srčane funkcije, elastičnosti arterija, ukupne količine cirkulišuće krvi. Pritisak krvi takođe zavisi i od ukupnog zdravstvenog stanja, uzrasta, fizičke kondicije i životnih navika.

   Postoji veliki broj lekova koji se koristi za tretman visokog krvnog pritiska. Diuretici snižavaju krvni pritisak uglavnom time što uzrokuju izlučivanje veće količine vode i natrijuma, čime se redukuje volumen u celom telu i izaziva širenje (dilatacija) krvnih sudova.

   Mi vam preporučujemo naš biljni komplet Antistres + Corvit + Cirkul, namenjen je jačanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, kao i poboljšanju vitalnosti čitavog organizma. Ukoliko imate 3, 4 min. vremena, molim vas pogledajte i ovaj video klikom na: https://www.facebook.com/watch/?v=446243586114434

   U pitanju su 3 različita proizvoda (set biljnih kapi), vodeno-etanolni rastvori ekstrakata lekovitog bilja, namenjene ublažavanju stresa i nervne napetosti, jačanju oslabljenog srčanog mišića i podsticanju normalne srčane funkcije, kao i poboljšanju cirkulacije i zdravlju vaskularnog sistema uopšte.

   Imali smo sjajnih rezultata kod osoba sa raznim kardiovaskularnim tegobama.

   Kapi se mogu piti i uz redovnu terapiju, nema nikakvih kontraindikacija, jedino savetujemo da se napravi pauza 30-60 minuta između uzimanja lekova i naših kapi za najbolji efekat.

 3. Danijela kaže:

  Imam problema sa stitnom zkezdom. Hormoni su u granicama normale , samo je tireoglobulin povecan. Imam vece cvorove i ciste na njoj. Problem je sto mi pritisak varira ili je stalno povecan pa mi se javljaju nesvestice, zujanje u usima, ubrzan rad srca umor iznemoglost. Ponekad nemam snage da funkcionisem. Sve to dovodi i do uznemirenja koje jos vise pogorsava stanje. Molim za savet

  1. biobulevar kaže:

   Poštovana Danijela,

   Hormoni štitne žlezde regulišu ćelijski metabolizam i samim tim normalna funkcija i rad svake ćelije u našem organizmu zavisi upravo od pravilnog rada ove žlezde. Kada se poremeti rad štitne žlezde, nastaju poremećaji koji imaju negativan uticaja na kompletan organizam.
   Mi Vam toplo preporučujemo da probate naše biljne kapi br.21 EndoTir-Norm koje su se zahvaljujući pažljivo odabranom sastavu lekovitih biljaka odlično pokazale u obnavljanju funkcije štitne žlezde i njenog tkiva. Bilo da je reč o povećanom ili smanjenom lučenju hormona tj. ubrzanom ili usporenom radu štitne žlezde (hipertireoza ili hipotireoza), aktivne biljne supstance pomažu da se reguliše i uspostavi normalan rad i funkcija ove žlezde. A kako je reč o suptilnoj žlezdi koja ima široku lepezu delovanja u organizmu, kapi br.21 EndoTir-Norm takođe pomažu i doprinose uspostavljanje ravnotežu u celom organizmu.
   S obzirom da sveprisutan stres predstavlja faktor koji može ozbiljno dodatno ugroziti rad štitne žlezde, vrlo je važno da pored mnogobrojnih obaveza, odvojite vreme za dovoljno kvalitetnog sna i za opuštanje. Iz istog razloga, savetujemo da uz kapi br.21 EndoTir-Norm koristite naš biljni komplet br. 1 Antistres+Corvit+Cirkul namenjen pre svega jačanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali i poboljšanju vitalnosti i otpornosti celog organizma.

   Aktivne biljne supstance pomažu u ublažavanju stresa i nervne napetosti, jačanju oslabljenog srčanog mišića i podsticanju normalne srčane funkcije, kao i poboljšanju cirkulacije i zdravlju vaskularnog sistema.

   Imali smo sjajnih rezultata kod osoba sa raznim kardiovaskularnim tegobama.

   Tu smo za sva dodatna pitanja.

   Želimo vam prijatan dan
   Srdačan pozdrav iz Bio-Teo centra. ?

 4. Mirjana kaže:

  Zdravo! Imam problem sa pritiskom. Kad popijem tabletu on bude normalan, onda posle par sati osetim zujanje u usima i blago zanosenje i tada mi skoci do 150 sa 90.

  1. biobulevar kaže:

   Poštovanje, hvala Vam na javljanju i interesovanju za naše biljne preparate.

   Savetujemo vam da konsultujete vašeg doktora zbog eventualne promene terapije ukoliko vam trenutni lekovi ne deluju na regulaciju pritiska.

   Takođe, toplo Vam preporučujemo naš biljni komplet br. 1 Antistres+Corvit+Cirkul namenjen pre svega jačanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali i poboljšanju vitalnosti i otpornosti celog organizma.

   Aktivne biljne supstance pomažu u ublažavanju stresa i nervne napetosti, jačanju oslabljenog srčanog mišića i podsticanju normalne srčane funkcije, kao i poboljšanju cirkulacije i zdravlju krvnih sudova.

   Slobodno smete da koristite naše kapi koje su potpuno prirodne, na biljnoj bazi, neškodljive i bezbedne za organizam. Možete da ih koristite uz terapiju koju Vam je propisao lekar, savetujemo samo da napravite pauzu od 30 do 60 minuta između upotrebe kapi i lekova za najbolji efekat.

   Imali smo sjajnih rezultata kod osoba sa raznim kardiovaskularnim tegobama.

   Ukoliko imate dodatnih pitanja tu smo za Vas.

 5. Slađana kaže:

  Poštovani,
  Godinama imam hipertenziju i krvni pritisak održavam sa lekovima. Medjutim, prvi put – posle 13 godina, dešava mi se da mi pritisak i bez lekova bude 117/70 a ako popijem terapiju bude mi 90/60 a napominjem da se najbolje osećam kada mi je pritisak 135/85 (pod terapijom).
  Interesuje me, da li vaši proizvodi mogu da pomognu u normalizaciji krvnog pritiska i da ne bude variranja pritiska. Takodje moram napomenuti da sam pre 2 meseca saznala da imam hašimoto štine žlezde.
  Unapred hvala,
  Srdačan pozdrav.

  1. biobulevar kaže:

   Poštovanje, hvala Vam na javljanju i interesovanju za naše biljne preparate. Slobodno smete da koristite naše kapi koje su potpuno prirodne, na biljnoj bazi, neškodljive i bezbedne za organizam. Možete da ih koristite uz terapiju koju Vam je propisao lekar, savetujemo samo da napravite pauzu od 30 do 60 minuta između upotrebe kapi i lekova za najbolji efekat.

   Toplo Vam preporučujemo naš biljni komplet br. 1 Antistres+Corvit+Cirkul namenjen pre svega jačanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali i poboljšanju vitalnosti i otpornosti celog organizma.

   Aktivne biljne supstance pomažu u ublažavanju stresa i nervne napetosti, jačanju oslabljenog srčanog mišića i podsticanju normalne srčane funkcije, kao i poboljšanju cirkulacije i zdravlju krvnih sudova.

   Imali smo sjajnih rezultata kod osoba sa raznim kardiovaskularnim tegobama.

   Ne preporučujemo izbacivanje, niti smanjivanje redovne terapije bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom i izvršene objektivne zdravstvene kontrole.

   Ukoliko imate dodatnih pitanja tu smo za vas.
   Želimo vam prijatan dan

  2. Ljiljana Petrović kaže:

   Draga Slađana, nadam se da ste počeli da koristite lek za štitnu žlezdu čim ste dobili dijagnozu Hašimota. Preko 20 godina koristim 100 mcg ujutru pola sata pre jela. Imam istu dijagnozu kao i Vi. Kada se uspostavi normalan nivo TSH, T4, T3 onda se sve ostalo lakše reguliše u organizmu.

 6. Branko Jojić kaže:

  Da li varijabilan pritisak može da se dobije od napornog konstantnog rada+stres jer Radim na takvom mestu gde mi mašina tempira rad. Nisam imao pritisak ali kad sam od napornog rada izmeren u hitnoj 220/110 onda sam dobio lekove prvo prilazi bisoprolol 10mgi za smirenje zbog stresa sam dogurao do lorazepama2, 5 i to tri komada dnevno. Nisam moga da spustim donji bilo je uglavnom160/100 promenio mi je kardiolog na coprenesu+2,5 ujutru bisoprolol 1 ujutru i pola uveče i prenesa uveče l 3*1 lorazepam dnevno. Ja bih sve to da batalim jer sve te bolesti sam stekao na poslu koji ne radim više. Ne verujem doktorima jer gde živim leče me od pritiska nisu mi ni izmerili ni jednom nego ja izmerim i kažem doktoru koliki. Ova druga terapija je pomogla. Ali mislim da mogu bez svega osim lekova za smirenje koje bi polako izbacio vremenom.

  1. biobulevar kaže:

   Poštovani Branko,

   Hvala vam na javljanju i interesovanju za naše proizvode.

   Ne preporučujemo izbacivanje, niti smanjivanje redovne terapije bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom i izvršene objektivne zdravstvene kontrole.

   Toplo Vam preporučujemo da probate naš biljni komplet br. 1 Antistres+Corvit+Cirkul namenjen pre svega jačanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali i poboljšanju vitalnosti i otpornosti celog organizma.

   Aktivne biljne supstance pomažu u ublažavanju stresa i nervne napetosti, jačanju oslabljenog srčanog mišića i podsticanju normalne srčane funkcije, kao i poboljšanju cirkulacije i zdravlju krvnih sudova.

   Tu smo za sva dodatna pitanja.

   Želimo vam prijatan dan
   Srdačan pozdrav iz Bio-Teo centra. ?

 7. Gina kaže:

  Zdravo svako jutro me skoro budi povisen pritisak i glavobolja pritisak bude 147.75.75.a terapiju pijem ujutro pozz

  1. biobulevar kaže:

   Poštovana Gina,

   Savetujemo da posetite Vašeg doktora radi eventualne promene terapije.

   Takođe, preporučujemo Vam naš biljni komplet br. 1 Antistres+Corvit+Cirkul namenjen pre svega jačanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali i poboljšanju vitalnosti i otpornosti celog organizma.

   Aktivne biljne supstance pomažu u ublažavanju stresa i nervne napetosti, jačanju oslabljenog srčanog mišića i podsticanju normalne srčane funkcije, pomažu kontraktilnost srca i proširuju srčane krvne sudove, poboljšavajući prokrvljenost srčanog mišića, kao i cirkulaciju i rad vaskularnog sistema.

   Tu smo za sva pitanja i pomoć, srdačan pozdrav iz Bio-Teo centra!

 8. Majamia kaže:

  Poštovani,
  Od kada sam se porodila imam nizak krvni pritisak uglavnom bude 90 sa 60, 100 sa 70, nekada se čak spusti i na 85 sa 55, dok mi otkucaji već godinama idu i do 120 uglavnom su oko 100, uz sve to imam nestabilnost pri hodu, nesvestice, zanošenje, glavobolje, zujanje u ušima uz sve to jer ne mogu da funkcionišeđ normalno mi se razvila i jaka anksioznost jer ne mogu ništa da radim tokom celog dana, a imam malo dete. Da li biste mi preporučili nešto što može da me izvuče iz ovog stanja?
  Hvala Vam veliko unapred.

  1. biobulevar kaže:

   Poštovanje

   Hvala Vam na javljanju i interesovanju za naše biljne proizvode. Za navedene tegobe Vam toplo preporučujemo biljni komplet br.1 za kardiovaskularni i nervni sistem koji može da Vam pomogne kod regulisanja pritiska, kao i kod tegoba kao što su glavobolja, zujanje u ušima i anksioznost. Anksioznost je stanje koje prati nesanica, tj. poremećaj spavanja, napetost mišića, razdražljivost, unutrašnji nemir kooji traje duže od 6 meseci, a jedna vrsta anksioznog poremećaja, zvana panični poremećaj, povezana je s ponavljajućim napadima panike. Napadi panike proizvode snažan, nadmoćan osećaj straha, praćen ubrzanim radom srca, znojenjem, drhtanjem, kratkim dahom, stezanjem u grudima, te da bi se preveniralo slabljenje srčanog mišića, regulisao srčani rad i povoljno delovalo na zdravlje nernog sistema i poboljšanju cirkulacije krvi, a samim tim i boljim protokom krvi i kiseonika kroz organizam čime se postiže opskrbljenost mozga kiseonikom, toplo preporučujemo naš komplet biljnih kapi br. 1 Antistres+Corvit+Cirkul.

   Poštovana, cena preporučenog Bio-Teo biljnog kompleta br. 1 Antistres+Corvit+Cirkul je 2880 din (47KM za BiH, 26€ za Crnu Goru).

   Može se poručiti putem sajta, Facebook poruka ili putem telefona:

   ☎ 064/33-77-890
   ☎ 065/945-825
   ☎ 069/244-404

   Srdačan pozdrav iz Bio-Teo centra!

 9. savo kaže:

  Postovanje Moja majka ima nenormalo variranje pritiska koji strahovito varira od jako niskog do jako visokog koji se konstantno ponavlja iz dana u dan pracen vrtoglavicom i glavoboljom Ja sam cuo za vase kapi tinkture broj1 iste kapi sam joj kupio pocela je uzimati bilo je promene na bolje posle toga je popila jos 2 ture tinkture broj 1 sada je stala sa uzimanjem kapi jer joj pritisak opet jako varira pa me interesuje kako djeluju ove kapi na visok a kako na nizak pritisak dali moze dautice da se toliko spusti pritisak ili drzi neki balans molim vas za savet sta da radim

  1. bioteo kaže:

   Poštovani Savo,

   Kapi iz Kompleta br. 1 stabilizuju pritisak bilo da se radi o visokom ili niskom krvnog pritisku.
   Slobodno majka može nastaviti da koristi naše kapi, jer one nivelišu pritisak na normalne vrednosti.

   Srdačan pozdrav iz BioTeo centra!

 10. Sanela kaže:

  Da li od stresa moze pritisak da varira,tj od nervoze

  1. bioteo kaže:

   Da, stres i nervoza mogu uticati na variranje krvnog pritiska. Kada je osoba pod stresom, telo proizvodi veće količine hormona kao što su adrenalin i kortizol, koji mogu uzrokovati privremeno povećanje krvnog pritiska. To se događa kao deo prirodne „bori se ili beži“ reakcije tela, koja priprema telo da se suoči sa stresnom situacijom.

   Osim toga, hronični stres može doprineti dugoročnim problemima sa krvnim pritiskom. U takvim situacijama, važno je naći načine za upravljanje stresom, kao što su redovna fizička aktivnost, tehnike opuštanja poput joge ili meditacije, i zdrava ishrana.

   U BIOTEO asortimanu, proizvod „Biljne kapi br. 33 – ANTISTRES – 50ml“ mogu biti korisne za podršku u upravljanju stresom. Ove biljne kapi su dizajnirane da pomažu u opuštanju i smanjenju napetosti.

   Ako imate pitanja o specifičnim proizvodima ili želite više informacija o upravljanju stresom, slobodno se obratite.

   Želimo vam puno zdravlja! 🌿

 11. Sanela kaže:

  Da li je nebigal za visok pritisak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *