Članci

Šta izgled noktiju govori o Vašem zdravlju?

Nokti i zdravlje: pročitajte znakove

Da li ste znali da Vaši nokti dosta toga govore o opštem zdrastvenom stanju Vašeg organizma? Tragovi bele boje, ružičaste nijanse, tamne linije ili izbočine na Vašim noktima, mogu biti znak neke bolesti. Problemi sa jetrom, plućima i srcem mogu se manifestovati na noktima. U nastavku teksta govorimo o zdravstvenim problemima koje nokti mogu otkriti.

Prozirni i bledi nokti

Veoma bledi nokti ponekad mogu biti znak ozbiljnih bolesti, kao sto su:

  • Anemija
  • Kongestivna srčana slabost
  • Oboljenje jetre
  • Neuhranjenost

Bledi nokti

Ako su nokti pretežno bledi, a na obodima tamniji, to može ukazivati na probleme sa jetrom (hepatitis). Pored belila, prsti mogu biti žućkaste boje, što je jos jedna znak koji upućuje na probleme sa jetrom.

Žuti nokti

Jedan od najčešćih uzorka žutih noktiju je gljivična infekcija. Kako se infekcija pogoršava, nokti mogu zadebljati i lomiti se. U retkim slučajevima, žuti nokti mogu ukazivati na ozbiljnija stanja poput teške bolesti štitne žlezde, bolesti pluća, dijabetes ili psorijazu.

Plavi nokti

Ukoliko nokti poprime nijansu plavičaste boje, to može značiti da telo ne dobija dovoljno kiseonika. Ovo može ukazivati na problem sa plućima, kao što je emfizem (trajno uvećanje disajnih puteva). Takođe i neki srčani problemi mogu biti povezani sa plavičastim noktima.

Talasasti (neravni) nokti

Ako je površina nokta talasasta ili ispucala, to može biti rani znak psorijaze ili upalnog artritisa. U tom slučaju, promena boja nokta je česta, tako da koža ispod nokta izgleda crvenkasto smeđe.

Napukli ili rascepljeni nokti

Suvi,loljivi nokti koji često pucaju ili se cepaju, povezani su s bolešću štitne žlezde. U koliko se pored pucanja ili cepanja nokta pojavi i žućkasta boja, to je najverovatnije znak gljivične infekcije.

Naduven i naboran nokat

Ako je koža oko nokta crvena i natečena, to se naziva upala nokatnog nabora. Može biti rezultat lupusa (autoimuna bolest koju karakteriše akutna i hronična upala različitih tkiva u telu) ili nekog drugog poremećaja vezivnog tkiva. Infekcija takođe može izazvati crvenilo i upalu nokatnog nabora.

Tamne linije ispod nokta

Tamne linije ispod nokta mogu signalizirati ozbiljna oboljenja, tako da ih treba što pre proveriti i ispitati. Ponekd ih prouzrokuje melanom, najopasniji tip raka kože.

Grickanje noktiju (onihofagija)

Grickanje noktiju nije ništa vise nego stara navika, ali u nekim slučajevima je to znak uporne aknsioznosti, koju bi trebalo lečiti. Grickanje noktiju je takođe povezano sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Ukoliko ne možete da prestanete sa ovom lošom navikom, poželjno bi bilo da se obratite lekaru.

Nokti su samo deo slagalice

Iako promene na noktima prate mnoga stanja, one su vrlo retko prvi znak nekog zdrastvenog problema. I mnoge abnormalnosti noktiju su bezopasne. Ne mora da znači da će svi ljudi koji imaju problem sa belim noktima, imati hepatitis. Ako ste zabrinuti zbog izgleda noktiju, obratite se svom dermatologu, kako biste utvrdili poreklo promena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *