Šta raditi u slučaju da imate porodičnu istoriju srčanih bolesti?

Ako imate porodičnu anamnezu srčanih bolesti, znate da je verovatnoća da i sami obolite od bolesti srca dosta veća. Postavlja se pitanje, koliko veća? Ključna stvar je u tome, da postoje efikasni načini da smanjimo rizik od oboljenja, ako znamo koliki je zaista. Geni ne moraju značiti da ćete i vi imati srčanih problema.

Suzanina priča

Suzana u poslednje vreme oseća da joj srce preskače, u nekim trenucima ubrzano a u nekim trenucima usporeno kuca. U ranim pedesetim je, što je otprilike doba kada je njen otac imao prvi srčani udar. Pored toga, njena majka je imala moždani udar u ranim 60-im. Imajući na umu sa kakvim su se sve srčanim problemima susretali njeni najbliži, Suzana se trudi da vodi računa o svom zdravlju. Nikada nije pušila, kao što je to njen otac činio, zdravo se hrani i uvek je fizički aktivna.

Ali, pita se, da li je to dovoljno da u budućnosti spreči srčane bolesti ili moždani udar?

Koliki je vaš rizik?

Porodična istorija srčanih bolesti je najizazovniji faktor rizika od srčanih bolesti koji treba proceniti. Za razliku od drugih glavnih faktora rizika, kao što su, starost, pušenje, dijabetes, visok holesterol i visok krvni pritisak, teško je izmeriti koliko uticaja ima porodična istorija na rizik pojedinca. Znamo da porodična anamneza znatno utiče na povećanje rizika od dobijanja srčanih bolesti, posebno ako se srčani ili moždani udar dogodio u ranoj životnoj dobi. Ovde se uglavnom uzimaju u obzir najbliži rođaci, prvo koleno, i to muškarci koji su doživeli srčani ili moždani udar pre 55 godine života ili žene pre 65 godine života. Ali, ima tu raznih faktora koji su možda bili veći krivci za oboljenje od samih ,,loših gena”. Možda je dotični član porodice donosio loše zdravstvene odluke (poput Suzaninig oca koji je bio pušač) ili je bio izložen nezdravoj okolini.

Važno je da otkrijemo koliki su rizici od srčanih oboljena, koje nosimo iz porodice, kako bismo znali koliko ozbiljno da se pozabavimo preventivom, kako do njih ne bi došlo. Problem je što ljudi veoma često imaju visok faktor rizika, a da toga nisu ni svesni.

Kako utvrditi stepen rizika?

Ponekad je razlog porodične istorije srčanih bolesti potpuno očigledan. Recimo, ako u porodici vlada visok holesterol, trebalo bi povesti računa o prevenciji, kako ne bismo došli u situaciju da ga i mi imamo. U mnogim slučajevima razlog porodične anamneze nije lako objasniti tradicionalnim faktorima rizika. Većina od nas poznaje nekoga, ko je možda imao porodičnu anamnezu, delovao nam je kao potpuno zdrava osoba, ali je ipak imao problema sa oboljenjima srca. U tim situacijama nam je potrebno više informacija kako bismo tačno utvrdili rizik tog pojedinca. Te informacije možemo dobiti vršenjem slikovne studije, kako bismo procenili da li i koliko oboljena arterija ima pacijent. Do rezultata možemo doći ultrazvukom karotidnih arterija.

Uloga ovih slikovnih studija je da dodatno proceni rizik pojedinca za buduće srčane bolesti. Kada saznamo da je neko visoko rizičan, primenjujemo ozbiljne preventivne mere.

Srčane bolesti i moždani udari su nažalost jako učestali. Dobra vest je da se čak 80% posto srčanih bolesti može sprečiti. Ako imate porodičnu anamnezu, razgovarajte sa svojim lekarom i posavetujte se sa njim oko načina na koji možete bolje razumeti ili umanjiti rizik od srčanih oboljenja.

2 replies on “Šta raditi u slučaju da imate porodičnu istoriju srčanih bolesti?

 • Stojan

  Moja supruga je imala ifarkt 2004. Godine u svojoj 54. Godini. Genetski je predodređena za to što joj se desilo. Srce joj je oštećeno i ugrađena su joj dva bajpasa. Molim Vaš komentar u odnosu na Vaše proizvode.

  Odgovori
  • bioteo

   Poštovani Stojane,
   hvala vam na interesovanju za naše proizvode.

   Preporučujemo joj da pije naš biljni komplet Antistres + Corvit + Cirkul, namenjen je jačanju kardiovaskularnog i nervnog sistema, kao i poboljšanju vitalnosti čitavog organizma. Ukoliko imate 3, 4 min. vremena, molim vas pogledajte i ovaj video klikom na: https://www.youtube.com/watch?v=_ge9s81Ed-U

   U pitanju su 3 različita proizvoda (set biljnih kapi), vodeno-etanolni rastvori ekstrakata lekovitog bilja, namenjene ublažavanju stresa i nervne napetosti, jačanju oslabljenog srčanog mišića i podsticanju normalne srčane funkcije, kao i čiscenju zakrčenih krvnih sudova, poboljšanju cirkulacije, vraćanju elastičnosti krutim krvnim sudovima, regulisanju holesterola, triglicerida…

   Imali smo sjajnih rezultata kod osoba sa raznim kardiovaskularnim tegobama, kao i kod preventive.

   Kapi se mogu piti i uz redovnu terapiju, nema nikakvih kontraindikacija, jedino savetujemo da se napravi pauza 30-60 minuta između uzimanja lekova i naših kapi za najbolji efekat.

   Odgovori

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.