Sačuvajte svoje živce uz ANTISTRES, biljne kapi broj 33

Svakodnevni život prepun je mnogobrojnih stresova, nervoze i napetosti. Zbog užurbanog i neurednog načina života koji svi manje-više vodimo, sve je više onih za koje kažemo da su tankih živaca i da preterano burno reaguju čak i na banalne situacije.

Bio-Teo Centar ima prirodno rešenje za sve one koji ne mogu da kontrolišu bes i nemir i koji pate od nervozom uzrokovanih poremećaja, glavobolja, nesanica, depresija. To su biljne kapi broj 33 – ANTISTRES, dodatak ishrani na bazi valerijane, matičnjaka, kantariona, lavande i nane. Uzimaju se jednostavno, dva-tri puta dnevno po 30 kapi, a rezultati su vidljivi već posle prvog uzimanja.

Pročitajte detalje o lekovitim svojstvima svake od ovih biljaka pojedinačno i saznajte zbog čega naše kapi deluju tako pozitivno na otklanjanje stresa i nervne napetosti.

1. Valerijana ili odoljen, macina trava, dolin, kozlić, špajka, (Valeriana officinalis

Opis: Dugovečna biljka sa uspravnom stabljikom koja se pri vrhu grana. Naraste i do 2 metra. Podanak je debeo s brojnim nitastim korenčićima. Donji listovi su nasuprotni, neparno perastii rascepljeni i na dugačkim peteljkama, a prema vrhu sa kraćim peteljkama da bi na vrhu biljke listovi bili bez peteljke s malo dlačiaca na naličju. Beli ili ružičasti cvetovi nalaze se na vrhovima grančica. Raste po vlažnim mestima, šikarama uz potoke, na kamenitim stenama. Cveta u junu i julu.

Lekoviti delovi: Bere se podanak s korenom (biljka mora imati najmanje dve godine).

Osnovni sastojci: Etarsko ulje, skrob sluz, guma, kafetaninska kiselina, glikoze, soli, alkaloidi, haterozidi, smole, organske kiseline.

Lekovito delovanje: Uspostavlja nervnu revnotežu, deluje na centralni nervni sistem, smanjuje spazam glatke muskulature, reguliše rad srca. Koristi se kod lečenja neurastenije, neuroza, histerije, hipersenzibiliteta, astme na nervnoj osnovi, nesanice, tahikardije, nervoze srca, krvnog pritiska, pojačava izlučivanje žuči. Preporučuje se u lečenju nervne glavobolje koju uzrokuju grčevi zbog nadimanja, omaglice i vrtoglavice.

Način upotrebe: Supenu kašiku korena preliti sa 2 dcl hladne vode, ostaviti da stoji 10 minuta. Pola tog čaja popiti ujutro, a pola naveče. Tinktura valerijane obično se uzima u količini od 20 do 30 kapi na kocki šećera. Preparate valerijane uzimati do 10 dana, pa napraviti pauzu od 2 sedmice.

2. Matičnjak ili majčina ljubica, matočina, melisa, pčelinja ljubica, pčelinjak, limunika, arbaroža (Melissa officinalis

Opis: Trajna biljka sa četvorouglastom i razgranatom stabljikom, slabo obraslom dlačicama, naraste i do 80 cm. Listovi su naspramni, jajastog oblika i na krajevima nazubljeni, veći pri dnu i na dužoj peteljci, a manji na gornjem delu stabljike. Iz pazuha listova izbijaju sitni beli i bledožuti, ljubičasti cvetići. Biljka je aromatičnog ukusa i ugodnog mirisa. Raste u vrtovima, u blizini naselja uz ograde i živice. Cveta od kraja juna do kraja avgusta.

Lekoviti delovi: Bere se neposredno pre cvetanja, a cela biljka za vreme cvetanja.

Osnovni sastojci: Citral, geraniol-aldehid, citronelal, kamfor, tanin, aglikon, i neke gorke supstancije. Sveži listovi sadrže takođe vitamine i enzime.

Lekovito delovanje: Izvanredno je sredstvo za sva srčana oboljenja. Koristi se kao sredstvo za umirenje i opuštanje, kod nervnih kriza, melanholije, histerije, hipohondrije, kod svih depresivnih stanja, fizičkog ili intelektualnog zamora.

 

3. Kantarion ili gospina trava, žuta kantarija, kravac, garac, trava od poseka (Hypericum perforatum)

Opis: višegodišnja biljka sa razgranatom golom stabljikom i nasuprotnim listovima, naraste do 70 cm. Listovi su svetlozelene boje i tačkasti. Na vrhu stabljike nalaze se žuti cvetovi sa pet eliptičnih latica na čijim se krajevima, s donje strane, nalaze tamnije tačkice. Cveta od jula do avgusta. Raste po suvim i osunčanim brežuljcima i livadama, neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma.

Lekoviti delovi: Bere se gornji deo biljke za vreme cvetanja.

Osnovni sastojci: Hiperozid, rutin, kvercitrin, izokvercitrin, kvercetin, hipericin, pseudohipericin, diantron, tanin, karotin, etarsko ulje sa alfa-pinenom i azulenom, askrobinska i nikotinska kiselina.

Lekovito delovanje: Ima mnogostruko lekovito delovanje. Upotrebljava se protiv bolesti jetre, slezine, mokraćne bešike, bubrega, vodene bolesti, kamena u bubregu, proliva, pomanjkanja apetita, za jačanje živaca, kod grčeva u želucu, sluzavosti pluća, kod nekontrolisanog mokrenja. U mešavini sa drugim biljkama odlično je sredstvo za lečenje zastarelog kašlja i astme. Ulje se upotrebljava za lečenje kožnih bolesti, opekotina, posekotina, zarašćivanje rana.

Način upotrebe: Supena kašika biljke prelije se sa 3 dcl ključale vode i ostavi da stoji 15 minuta. Piti tri puta dnevno pre jela. Upotrebljava se još i tinktura biljke.

4. Lavanda ili despić, lavandula, marijanac (Lavandula officinalis

Opis: višegodišnji aromatični polugrm koji naraste do 80 cm. Pri dnu je razgranat sa mnogo uspravnih četvorouglastih izdanaka, gusto obraslih uskim listićima. Listovi su nalik ruzmarinu, sivozelene boje sa žlezdama na naličju. Plavi cvetovi prave klasove na vrhovima izdanaka.Cveta u junu i julu. Raste na suvim, toplim i krševitim padinama Mediterana.

Lekoviti delovi: Beru se izdanci sa cvetnim klasom za vreme cvetanja.

Osnovni sastojci: Etarsko ulje: linalil-acetat, geranil-acetat, geraniol, linalol, cineol, kumarin, borneol, limonen, linalil, geramil-butirat, zatim derivati propionske i valerijanske kiseline, tanini.

Lekovito delovanje: Blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće, menstruaciju, a deluje i na porođaj. Preporučuje se u lečenju bolesti mozga i živaca, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima, migrene, živčane rastrojenosti, histerije i sklonosti napadima nesvestice. Jača probavu, dobra je protiv upale bronhija i napada astme. Snižava temperaturu, umiruje i reguliše rad srca.

Način upotrebe: Jednu supenu kašiku (efikasnija ako se meša sa kamilicom u jednakim količinama) preliti sa 2,5 dcl ključale vode i ostaviti da stoji 10 minuta poklopljeno. Procediti i piti tri šolje dnevno u gutljajima. Upotrebljava se i ulje.

5. Nana ili metvica, nana ljuta, paprena metvica, paprena nana, crna nana (Mentha piperita

Opis: višegodišnja zeljasta biljka, sa uspravnom, četvrtastom, granatom i dlakavom stabljikom koja naraste i do 60 cm. Listovi su nasuprotni, jajasto-šiljasti, na krajevima testerasti, odozgo tamnozelene, a odozdo svetlozelene boje. Ružičasti listići su raspoređeni u pršljenove poput klasova. Intenzivno miriše na mentol. Cveta od juna do avgusta. Raste na vlažnim mestima. Postoji više vrsta ove biljke.

Lekoviti delovi: Bere se list i gornji delovi biljke neposredno pre cvetanja.

Osnovni sastojci: Etarsko ulje (1-mentola, zatim 1-mentona, alfa i beta-pinena, 1-limonena, alfa-felandrena, cineola, pulegon, ester mentol), sirćetna i valerijanska kiselina, karotin, betain, oleinska kiselina, tanin.

Lekovito delovanje: Koristi se za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, histeriju, hipohondriju, glavobolju. Otklanja podrigivanje, povraćanje, nadimanje, grčeve i gasove u želudačno crevnom traktu, grčeve u materici. Pospešuje cirkulaciju krvi, leči promuklost, prehladu i kašalj. Upotrebljava se kod astme, migrene, slabosti živaca, suvišne kiseline, kod svih oboljenja jetre i žučnih puteva.

Način upotrebe: Jednu čajnu kašiku usitnjenog lista preliti sa 2 dcl ključale vode. Poklopiti i nakon 10 minuta procediti. Piti 3 puta dnevno, pre jela nezaslađeno, posle jela može se zasladiti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *