Kako da se brzo oporavite od prazničnog preterivanja u jelu i piću?

Dok smo mi slavili i opuštali se sa prijateljima i porodicom uz bogatu prazničnu trpezu, grickajući razna jela i uživajući u čašici razgovora, naša jetra i organi za varenje radili su prekovremeno. Sada je vreme da i oni zasluženo odmore i oporave se od ovog maratonskog prejedanja i opijanja. 

 

Sezona praznika je polako, ali sigurno iza nas i dok se vraćamo redovnim poslovima i obavezama, sa setom se prisećamo sarmi, ruske salate, pečenja, pita i kolača koje smo u slast pojeli. Studija je potvrdila da se prosečni Amerikanac u periodu između Dana zahvalnosti i Božića ugoji i do 10 funti (oko 4,5kg). Na žalost ovakva studija nije rađena za naš region, ali ne sumnjamo da bi rezultati bili slični jedino bi se merenje vršilo u drugom vremenskom periodu. 

 

Pa šta? Reći ćete. To i nije tako strašno.

 

Zapravo jeste.

 

Uzimajući u obzir da se i ovako gotovo trećina stanovnika u našem regionu bori sa gojaznošću, čak i jedan dodatni kilogram predstavlja veliki problem.

Kada preterujemo u hrani i piću, ne samo da rizikujemo da se udebljamo, već možemo i preopteretiti svoj digestivni trakt, poremetiti san i razviti žgaravicu.

 

Šta se dešava sa našim telom?

Jedan od velikih poslova našeg želuca je lučenje hlorovodonične kiseline da bi započeo proces varenja i ubio bakterije dok se hrana kreće kroz naš probavni sistem.

 

Što više jedemo, više kiseline proizvodimo i neka se probije kroz jednjak, što rezultira žgaravicom.

 

Veliki obroci usporavaju varenje, a hrana troši više vremena na obradu. To uzrokuje gasove, osećaj nadutosti koji često imamo nakon obilnog obroka.

 

Da bismo svarili unetu hranu, naš organizam šalje više krvi u naš gastrointestinalni trakt.

 

To znači da je na raspolaganju manje krvi za transport kiseonika i hranljivih sastojaka u druge delove našeg tela, što nas čini tromim i uspavanim.

 

Prejedanje takođe dovodi do skoka šećera u krvi, posebno ako unosimo puno ugljenih hidrata ili šećera što rezultuje povećanim lučenjem insulina.

 

Naše telo mudro zaključuje da nam nije potrebna sva ta energija kao gorivo i počinje da je skladišti kao masno tkivo.

 

A ako dodamo i alkohol u ovu jednačinu, sigurno je da nas čeka besana noć.

 

A kada se ujutro probudimo, umiremo od gladi jer je naš pankreas prekovremeno radio na preradi sve te hrane i pića.

 

Često je prisutna i glavobolja, poteškoće sa koncentracijom i umor (u narodu poznatiji kao mamurluk).

 

Šta možemo da učinimo da se oporavimo od prazničnog prejedanja?

 

Jednostavno ograničavanje onoga šta i koliko jedemo ne funkcioniše jer se zbog toga osećamo loše, zakinuto i mučenički gledajući sve ostale oko sebe kako uživaju u hrani i piću.

 

Jedan od trikova je da “vežbate prisutnost u trenutku”. Jedite ono u čemu uživate i stvarno uživajte u ukusu, ne dozvolite da samo nesvesno trpate hranu u stomak dok gledate TV ili skrolate Facebook feed.

 

Obratite pažnju na ono što stavljate na tanjir. Budite svesni velikog broja kalorija u alkoholu. Sedite da jedete, trudite se da ne grickate između obroka i dok pripremate hranu.

 

Evo još nekoliko saveta:

 

Vežbajte. Pokušajte da što više održavate svoju uobičajenu rutinu. Kad krenete u centar grada ili u tržni centar da kupujete, parkirajte automobil dalje od prodavnica. Nosite udobne cipele i žustro hodajte od prodavnice do prodavnice. Nakon obilnog obroka, krenite u šetnju. Uključite porodicu igrom fudbala ili sankanja. Igrajte aktivne igre u zatvorenom kao što su ping pong ili pantomima.

 

Zaboravite gladovanje. Mnogi od nas veruju da ako „štedimo“ kalorije preko dana, možemo preterati sa prazničnom večerom. Nevolja je u tome što naš metabolizam tada misli da prelazimo u režim gladovanja, tako da zadržava što više kalorija. Bolji plan je doručak sa malo masti, bogat proteinima, lagani ručak i umerena praznična večera.

 

Slušajte svoje telo. Započnite uzimajući male porcije i pažljivo uživajući u onome što vam je na tanjiru. Preskočite repete i ostavite mesta za dezert razumne veličine.

 

Razmislite pre nego što popijete. Jedno pivo može da spakuje 175 kalorija, čaša vina dodaje 160, a kokteli i preko 223. Ne morate biti potpuni trezvenjak tokom praznika. Samo pijuckajte lagano, polako i birajte pića sa manje kalorija.

 

Spavajte. Dovoljno odmora je ključno za celokupno zdravlje, dobrobit i vašu sposobnost održavanja zdrave težine. 

 

I poslednje, ali ne manje važno – uključite Bio-Teo biljni komplet br.3 za stomak u upotrebu.

 

Bio-Teo biljni komplet br. 3 za stomak sastavljen je od dve vrste biljnih kapi Bio-Teo biljne kapi br. 63 i Bio-Teo biljne kapi br. 64. Ovaj komplet se koristi kao sredstvo za olakšavanje varenja, protiv gorušice, gastritisa, bolova i grčeva u trbuhu, za regeneraciju ćelija jetre, protiv masne jetre, visokog lošeg holesterola (LDL) i triglicerida, za čišćenje hepatobilijarnog sistema. Biljne kapi stimulišu lučenje želudačnog soka, varenje i olakšavaju eliminaciju suvišnih gasova, te ispoljavaju spazmolitički i karminativni efekat olakšavajući crevnu pasažu. Bio-Teo komplet br. 3 zaustavlja helikobakter pilori, otklanja mučninu i nadutost, eliminiše toksične materije iz organizma i ublažava tegobe nervoznog stomaka. 

 

Za poručivanje i više informacija, pozovite: 064/33-77-890.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *