Kada niko ne veruje da Vas zaista boli

Kao specijalista za bol, naučio sam da je jedna od najbitnijih stvari u prvom susretu sa pacijentom, pružiti razumevanje i osećaj empatije za njihov problem. Mnogi pacijenti sa hroničnim bolom, na prvi sastanak dolaze sa osećanjem nerazumevanja i potpunog straha da će biti neshvaćeni od strane lekara. Većina se oseća izolovano, jer niko ne razume ili ne ceni ono kroz šta oni zaista prolaze. Ovaj osećaj je delimično posledica činjence, da ne postoji tekst koji može preneti složenost i uticaj iskustva sa bolom, već je na samom pacijentu da objašnjava i dokazuje kako se oseća i kroz šta prolazi.

Kada se nešto poput bola ne može preduprediti medicinskim podacima i rezultatima ispitivanja, pacijnti osećaju da lekari nisu u stanju da sagledaju širu sliku njihovog problema. Ako im lekar ne da objašnjenje i rešenje njihovog problema, kako onda svom supružniku ili prijateljima da objasne šta se to dešava sa njihovim organizmom? Poslodavci i osiguavajuće kompanije mogu početi da postavljaju pitanja, zašto još uvek tražite bolovanje, a nema pomaka u Vašem izlečenju? Kolege radnici mogu postati kivni na vas, jer ne dolazite na posao, posebno ako Vi spolja izgledate potpuno zdravo. U svem ovom odsustvu empatije, osoba koja se bori sa osećajem bola, osetiće se izolovano i povući će se u sebe.

Izgubiće motivaciju da krene napred u pozitivnom pravcu. Upravo se zbog toga trudim da svojim pacijentima dam do znanja, da ću dati sve od sebe da bolje shvatim šta znači „hodati u njihovim cipelama.“

Ako Vas je iznenadio nedostatak empatije i razumevanja, evo tri saveta koja će Vam pomoći da izađete na kraj sa ovim izazovom:

  • Povežite se sa ljudima koji imaju isti problem kao Vi. Postoje milioni drugih ljudi koji se bore sa problemima bola, a neki mogu biti veoma slični Vašem. Uspostavljanje veze sa drugima koji su imali slična iskustva, može biti jako ohrabrujuće i pružiti dragocenu socijalnu podršku. Bilo da je reč o ličnoj ili vezi preko društvenih mreaža, pazite da izgradite veze koje će Vas ojačati, a ne srušiti.
  • Podstaknite sebe da niste u bolovima. Na kraju, možete učiniti toliko da lekarima ili važnim ljudima u Vašem životu pomognete da razumeju kroz šta prolazite, tako da ne dozvolite da vas osećaj samopoštovanja i o tome koliko vredite previše ne potisne time što će drugi da vide Vaš bol. Postoji mnogo više stvari oko vas od suočavanja sa Vašim zdravstvenim stanjem. Okrenite se ka Vašim interesovanjima, strastima i hobijima ili pak, započnite sa novim.
  • Ne brinite se zbog testiranja. Kada je reč o razumevanju boli, i pacijenti i njihovi lekari stavljaju preveliki naglasak na rezultate testiranja. Dijagnostički nalazi na rentgenskom zračenju, magnetnim rezonancama ili nalazima krvi, ne treba gledati kao indikator jačine bola kod osoba. Neki od najgorih problema koje lečim nemaju test koji bi mogao adekvatno da ga dijagnostifikuje, a kamoli precizno da odredi način lečenja. Često kažem da ja lečim pacijente, a ne magnetna rezonanca.

Znam da nije pravedno bolovati, a ne primati empatiju i emocionalnu podršku od onih koji su Vam najbliži. Ako se osvrćete samo na ono što ne dobijate od drugih, ostaćete zaglavljeni u tom začaranom krugu bez podrške, poverenja i razumevanja. Umesto da brinete o tome kako Vas drugi vide, usredsredite se na preduzimanje koraka prema životu koji istinski želite da vodite.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *