Da li treba paničiti zbog novog Korona virusa?

Novi Korona virus nastavlja da se širi. U Kini je je dostigao cifru od 78.073 slučajeva, i skoro 3.169 obolelih u drugim zemljama.

25.2.2020. zabeležen je prvi slučaj Korona virusa u regionu. Postoji mogućnost da će se u narednom periodu pojaviti i kod nas, ali nema mesta panici, jer je trenutna situacija stabilna.

  • Novi Korona virus je prvi put otkriven u Kini, i doveo je do velikog broja zdravstvenih reakcija u više zemalja.
  • Ako živite u Srbiji,  trenutni izgledi da dobijete virus su prilično mali. Trenutno je za ljude koji žive u Srbiji, a nisu boravili u Kini, sezonski grip veći rizik po njihovo zdravlje
  • Jasno je da ne treba paničiti u vezi sa trenutnom sezonom gripa, koja je sasvim normalna za ovo doba godine.

Smrtnost Korona virusa je i dalje ispod 600 slučajeva

Do danas je broj smrtnih slučajeva usled ovog virusa u Kini 2.715, navodi se u poslednjem izveštaju Worldometers-a. Uz to, van Kine su stradale 33 osobe od posledica virusa.

,,Ovo nije prva respiratorna virusna epidemija ili pandemija koju ćemo videti, niti će biti poslednja”, rekala je specijalista za zarazne bolesti Anita Sircar, iz medicinskog centra Mari Providence iz Kalifornije.

Stručnjaci naglašavaju da je ovaj Korona virus u ovom trenutku manje opasan od epidemije SARS-a, koja je takođe nastala u Kini. ,,SARS” nije bio lako prenosiv, ali je bio smrtonosniji u odnosu na ,,Koronu” koja se mnogo lakše prenosi ali nije smrtonosna u toj meri.

Preduzete mere za sprečavanje epidemije

Naša vlada preduzima odgovarajuće mere, kako bi sprečila ,,ulazak” virusa u našu zemlju. Svi putnici koji dolaze iz Republike Kine, prolaze stroge zdravstvene provere, pre nego što im bude dozvoljen ulazak na teritoriju Srbije. Ukoliko ima potrebe, u karantin se smeštaju oni kojima je dozvoljen ulazak u našu zemlju, a koji su mozda izloženi novom virusu.

Karantin efikasno sprečava širenje bolesti

Izolacija i karantin su dve strategije javnog zdravlja koje mogu pomoći u sprečavanju širenja visoko zarazne bolesti. Ove strategije pomažu da se oni koji su bolesni ili su možda bili izloženi zaraznoj bolesti, udalje od zdravih ljudi.

Izolacijom je ograničeno kretanje nekoga ko je već bolestan, dok je karantin preporučeno ili ograničeno kretanje, ili neka vrsta uslova za ljude koji su bili izloženi nekom virusu ali nisu oboleli. Rizik od infekcije zavisi od izloženosti.

Koliko je opasan Korona virus?

Virusna epidemija je još uvek u ranim fazama, postoji mogućnost da će virus mutirati, i da će biti izbegnuti slučajevi sa smrtnim ishodom.

U ovom trenutku se čini da je stopa smrtnosti od novog virusa oko 2 procenta, i daleko je manja od SARS-a gde je stopa bila oko 10 posto.

U potvrđenim slučajevima infekcije, prijavljeni su sledeći simptomi:

  • groznica
  • kašalj
  • kratak dah

Iako novi virus može zaraziti ljude bilo kog uzrasta, podložniji su stariji ljudi, asmatičari, osobe sa dijabetesom ili srčanim problemima.

Lekari ističu da svako može doprineti da se spreči epidemija. To uključuje vakcinaciju protiv gripa i preduzimanje preventivnih mera radi zaustavljanja širenja mikroba, poput učestalog pranja ruku, izbegavanja bliskog kontakta sa bolesnim ljudim…

Opsežno izveštavanje o novom Korona virusu može učiniti da situacija izgleda mnogo gore nego što zapravo jeste. Iako je infekcija ozbiljna, virus gripa i dalje izaziva daleko više bolesti i smrti u celom svetu.

Budite jači od virusa

Suviše je lako poverovati u sve što je objavljeno na Facebook-u ili Twitter-u, i napraviti histeriju bez preke potrebe. Edukovati sebe o onome što se događa, je najjače oružje protiv panike.

Zdravo se hranite, unosite dosta vitamina, budite fizički aktivni. Za jači imunitet, zdrava pluća i disajne organe ubacite u svoju svakodnevnicu naš Biljni komplet broj 6 za pluća i disajne puteve i ImunoDetox – biljne kapi br. 16. Što manje stresa a više osmeha ?

Vaš Bio-Teo centar ❤

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *