8 jednostavnih kućnih lekova za brigu o vašim plućima

Naša pluća imaju važnu ulogu obezbeđujući kiseonik za telo i uklanjajući štetan karbon dioksid iz njega. Važno je voditi računa o plućima u doba korona virusa zato što bilo koja prethodna bolest može učiniti da postanete osetljivi na Covid-19. Ovde su neki saveti kako da održavate svoja pluća u odličnom stanju od strane dr Sailee Modi, Ayurveda Consultant, Vedicure Healthcare and Wellness.

Od zdrave ishrane, preko uzimanja bilja, udisanja pare (inhaliranja), vežbi disanja, ovde je nekoliko saveta kako da se brinete o svojim pluća u doba korona virusa:

1. Biljni čaj

Odličan način za jačanje imuniteta i za zdravlje pluća, biljni čaj se može pripremiti kod kuće mešajući suve biljke, kao suvi đumbir, crni biber, kardamon i suvo lišće nane. Kada se pije svakodnevno, veoma je dobar za zdravlje.

2. Zlatno mleko

Četvrtinu kašičice kurkume staviti u šolju kravljeg mleka da vri 3-4 minuta i popiti. Većina samo dodaje kurkumu u vruće mleko, ali je zbog boljih rezultata potrebno da vri par minuta. Zlatno mleko ima andioksidativno i antimikrobno dejstvo što pomaže čišćenju respiratornog trakta.

3. Inhaliranje

Da bi otvorili disajne puteve i očistili se od sekreta, inhaliranje je veoma korisno. Možete dodati razna eterska ulja (menta, origano…) kao i biljke kako bi inhaliranje bilo efikasnije.

Pogledajte i naše preporuke za inhalaciju od strane Bio-Teo saradnika Momčila Antonijevića:

4. Lekovito bilje

Najbolje je koristiti biljne tiknture onih biljaka koje su vezane za pluća i disajne puteve. Tu je nezamenjiv Bio-Teo komplet br. 6 za pluća i disajne puteve (u slučaju COVID-12 infekcije, pije se dupla količina) kao i Bio-Teo biljne kapi br. 16 za jačanje imuniteta. Pogledajte video o biljkama koje ulaze u sastav ovog proizvoda:

5. Sezonsko voće


Poželjno je jesti citrusno voće kao što su pomorandže, grejpfrut, limut, kao i ananas, jabuke, nar itd. koji su moćan izvor antioksidanata i hranljivih materija i pomažu u izgradnji imuniteta.

6. Povrće


Uzimajte bundevu, šargarepu, lisnato povrće, đumbir, crni luk, beli luk da osnažite imunitet.

7. Zdrava ishrana


Izbegavajte masnu i brzu hranu, proizvode iz pekare i tešku hranu koja može poremetiti vaš metabolizam. Hranite se zdravije!

8. Fizička aktivnost i vežbe disanja


Vežbanje je hrana za vaša pluća. Potrebne su nam vežbe da bismo olakšali dotok vazduha u pluća. Možete hodati ili džogirati 15 minuta svakodnevno čak i ako ne izlazite iz kuće. Vežbe disanja jačaju vaša pluća.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.